Bij de meeste begrafenissen en crematies is het tegenwoordig gewoonte geworden dat de familie en vrienden na de uitvaartdienst met speciale auto’s naar de begraafplaats of crematorium gaan. Vaak wordt alles wat te maken heeft met vervoer tijdens de begrafenis overgelaten aan de begrafenisondernemer. Natuurlijk kan je dat ook zelf in orde maken en daarvoor is het goed om te weten wat de opties zijn.

1. Rouwauto huren

De meest voor de hand liggende optie is, dat vervoer voor tijdens de begrafenis ook door de begrafenisondernemer wordt geregeld. In totaal zijn er dan 3 soorten auto’s die worden ingezet:

  • Een lijkwagen. Lijkwagens hebben bijna allemaal de vorm van een station wagen met aan de achterzijde een grotere ruimte voor de kist.
  • Limousine of Sedan. Deze auto’s hebben ruimte voor ongeveer 4 – 7 personen en worden daarom ingezet om directe familieleden te vervoeren.
  • Geleide – auto. Deze auto’s rijden helemaal vooraan en leiden de begrafenisstoet. Meestal zit daar een chauffeur van de begrafenisonderneming in.

Het is verder mogelijk om bij een begrafenis, politie of motorfietsen escort te vragen. Ook dit kan door de begrafenisondernemer in orde gemaakt worden. Waar je wel rekening mee moet houden is, dat begrafenisondernemers bij het verhuren van rouwauto’s werken met een bepaald aantal kilometers welke afgelegd mag worden. Wordt dit aantal overschreden, dan zul je extra moeten bijbetalen.

Natuurlijk is het niet verplicht om de rouwauto’s bij de begrafenisondernemer te huren. Je kan dat net zo goed ook bij een van de vele autoverhuurbedrijven doen. Het voordelige hieraan is, dat je meestal meer keuze hebt. Wil je zien wat er allemaal op het gebied van rouwauto’s te vinden is, ga dan naar Jouwrouwauto.nl.

2. Zelf vervoeren

Soms kiest men ervoor om het lijk van een geliefde zelf te vervoeren, in plaats van te laten brengen door een lijkwagen van de begrafenisonderneming. Dit kan natuurlijk niet zomaar en is in sommige landen ook niet toegestaan. Is het wel toegestaan, dan moet je daar meestal vergunning en heel wat documenten voor hebben. Informeer daar dus goed naar.

Tot slot

De uitvaart van een geliefde regelen is geen prettige ervaring, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Belangrijk is dat vervoer voor die dag goed geregeld is. Makkelijk is om het over te laten aan de begrafenisondernemer, maar je kan ook besluiten om zelf opzoek te gaan naar een rouwauto om te huren of zelf de kist vervoeren.