Ongelukken in het verkeer zijn onvermijdelijk, waardoor je eigenlijk erop voorbereid moet zijn dat het je ook kan overkomen. De meest verstandige manier om dat te doen, is door je auto of ander voertuig te verzekeren, zodat je bij schade kan rekenen op een uitkering. Maar is het altijd nodig om een claim in te dienen? Als we de deskundigen op dit gebied moeten geloven, dan is het antwoord nee. Niet altijd is het verstandig om schade aan je voertuig te claimen. Het is moeilijk om te zeggen wanneer je dat wel moet doen en wanneer niet, omdat elke situatie anders is, maar de vuistregel is meestal dat je gevallen van klein schade, zoals een kleine deuk in de bumper, liever niet gaat claimen. Waarom eigenlijk? Zo een claim heeft namelijk een groot effect op de volgende zaken.

No- claimkorting

Een no – claimkorting is een korting die je krijgt bij het vernieuwen van je verzekering. Wanneer je aan het eind van een verzekeringsjaar besluit om je verzekering te verlengen, dan gaat de verzekeraar na of je in dat jaar schadeclaims hebt ingediend. Is dat niet het geval, dan kan je tot 20% korting krijgen op je premie. Deze korting neemt toe, naarmate je meer van deze schadevrije jaren hebt gehad en kan oplopen tot zeker 50%. Zodra je een claim indient, valt de no – claimkorting terug naar nul. Je zou daarom moeten overwegen of de schade wel zo groot is, dat je je no – claimkorting wilt opgeven.

Eigen risico

De meeste verzekeraars hanteren bij het uitkeren van schadeclaims een eigen risico regeling. Dit is het bedrag dat de verzekerde zelf moet betalen, voordat de verzekeringsmaatschappij gaat uitkeren. Om een voorbeeld te geven: we gaan ervan uit dat de verzekeraar een eigen risico van €200 hanteert. Jij dient nu een schadeclaim van €400 in. In zo een geval ga je eerst €200 moeten betalen, voordat de maatschappij je het resterend bedrag uitkeert. Daarbovenop ben je ook je no – claimkorting kwijt.

Ons advies is daarom: ga eerst voor jezelf na of je financieel voordelig gaat uitkomen wanneer je zo een claim indien. Is de schade vele malen groter dan het eigen risico bedrag, dan moet je het sowieso claimen, maar als het net enkele euro’s hoger ligt, dan heeft het weinig zin en kan je je auto net zo goed op eigen kosten naar de garage brengen. Kijk op Autoschadeherstel.net voor een compleet overzicht van autogarages in jouw buurt.

Verhoogde premie

Wanneer je een schadeclaim indient, moet je er rekening mee houden dat je daarmee verliest in schadevrije jaren van de auto. Hiermee wordt ook je premie verhoogd, zeker wanneer blijkt dat bij de schadeclaims, jij de veroorzaker bent geweest. Overweeg daarom goed of een schadeclaim je op lange termijn wel voordelig zal uitkomen.