Met de smartphone bezig zijn achter het stuur, nog steeds doen veel automobilisten het. De politie ziet niet alles natuurlijk, maar vergeet niet dat tegenwoordig veel agenten ‘in burger’ rondrijden en je staande kunnen houden of een boete uitschrijven. Daarnaast: waarom zou je onveilig rijden? Die berichtjes kunnen nooit belangrijker zijn dan je leven.

Toch even kijken

De verleiding is voor veel smartphonegebruikers groot, hoewel het in heel Europa verboden is om achter het stuur gebruik te maken van de mobiel. Leuk fotootje op Instagram, een rood cirkeltje dat aangeeft dat je 28 facebookmeldingen hebt, je energieleverancier die belt of één van de vele whatsappgroepen die je snel wilt beantwoorden – men heeft vaak de neiging om toch even te kijken.

Hoogste boete in Nederland

De politie in heel Europa deelt boetes uit voor niet-handsfree telefoongebruik achter het stuur. In Nederland, waar je waarschijnlijk het meest rondrijdt, is de boete het hoogst: € 240,-. In Bosnië-Herzegovina ben je slechts een tientje kwijt. In alle andere landen in Europa liggen de bedragen daar tussenin. Om de meest bezochte landen even op te noemen: België € 100,-, Frankrijk € 135,-, Luxemburg € 75,-, Duitsland € 40,-, Spanje € 200,- en Italië € 155,-. Maar of je nu in Noorwegen (€ 175,-) of in Bulgarije (€ 25,-) rondrijdt, elk tientje dat je aan een onnodige boete uitgeeft is zonde. Dat geld stop je liever in je spaarpot, als je droomt van een elektrische auto bijvoorbeeld.

MONO vs FOMO

Ze staan overal in Nederland langs de weg, de borden met MONO: “Rij MONO, ga ongestoord onderweg”. Deze overheidscampagne heeft tot doel om zowel fietsers als automobilisten te ontmoedigen in hun smartphone-gebruik. Het gaat de strijd aan met het fenomeen Fear Of Missing Out oftewel FOMO – bang dat je iets mist. Zoals net al genoemd, de verleiding is groot om toch even te kijken.

Wat mis je nou eigenlijk?

Wat mis je nou allemaal als je in dat halve uurtje van werk naar huis al je apps even met rust laat? Welk pushbericht, appje of update is zo belangrijk dat het niet kan wachten? Het antwoord: zolang je achter het stuur zit, helemaal niets! Waarom? Omdat je dus achter het stuur zit, zo simpel is het. Je kunt de proef op de som nemen door een half uur te rijden zonder op je telefoon te kijken. Daarna pak je je telefoon. De ‘oogst’: een facebookmelding dat iemand je foto leuk vindt, een appje in de vriendengroep met de tekst ‘CL vanaaf! Zin in!’ en een pushbericht van Nu.nl dat in een dierentuin in Zaïre een nijlpaardje is geboren. Heel leuk allemaal, maar of het nu echt zo erg is dat je het een half uurtje later verneemt?