Parkeren op een helling kan voor veel motorrijders een uitdaging zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je motor omvalt en beschadigd of schade maakt aan andere. Wees gerust, we hebben een motorrijles in Delft gevolgd. Hier zijn de beste tips van de motorrijschool in Delft.

Tips voor parkeren op hellingen voor motorrijders

Na het lezen van deze tips voor het parkeren op hellingen voor motorrijders, zet je met vertrouwen je motor op een helling.

Motor op een helling parkeren? Altijd de voorkant omhoog!

Bij het parkeren op een helling is het belangrijk om altijd de voorkant van je motor omhoog te zetten. Dit houdt de hoogte aan beide kanten gelijk, zoals je zou doen op een platte ondergrond. Een handige tip is om, wanneer je stopt, je motor in een lagere versnelling te zetten en de zijrem te gebruiken voor een stabiele stop.

Hierdoor voorkom je dat je motor onbedoeld rolt en behoud je de balans op de helling. Het omhoog zetten van de voorkant en het slim gebruiken van je versnellingen en remmen zorgen voor een veilige en stabiele parkeerpositie, zelfs op schuine terreinen. Zo kun je met een gerust hart genieten van je rit en hoef je je geen zorgen te maken over het omvallen van je geliefde motor.

Dit kan er misgaan als je de motor andersom parkeert op een helling

Het is erg belangrijk om te voorkomen dat je de voorkant van je motor naar beneden richt bij het parkeren op een helling. Als je dit wel doet, zijn er verschillende dingen die mis kunnen gaan:

 • De zijstandaard kan instorten
  Als de voorkant naar beneden wijst, staat de motor niet stabiel op de zijstandaard. Dit kan ervoor zorgen dat de standaard inklapt, waardoor je motor omvalt.
 • De motor kan onbedoelde bewegingen maken
  Als de motor naar voren beweegt terwijl de voorkant naar beneden wijst, kan dit ervoor zorgen dat de zijstandaard onder druk komt te staan. Dit verhoogt het risico op omvallen.
 • Motor kan uit balans gaan
  Verlies van Balans: Met de voorkant naar beneden is de motor niet in evenwicht op de helling. Dit kan leiden tot een verlies van balans en uiteindelijk tot het omvallen van de motor.

Het vermijden van het parkeren met de voorkant naar beneden op een helling is dus ontzettend belangrijk. Deze positie kan leiden tot het instorten van de zijstandaard en het omvallen van je motor als deze naar voren beweegt. Kies altijd voor het omhoog richten van de voorkant om stabiliteit te behouden.

parkeren op helling motorrijles delft

Gebruik je remmen goed bij parkeren op een helling met de motor

Bij het stoppen op een helling is het niet alleen belangrijk hoe je je motor positioneert, maar ook hoe je je remmen gebruikt. Hier zijn een paar handige tips:

 • Druk de remhendel geleidelijk in, in plaats van abrupt. Hierdoor maak je een zachtere stop en voorkom je schokken. Verdeel de druk gelijkmatig tussen de voor- en achterrem om een evenwichtige vertraging te bereiken en te voorkomen dat een van de wielen blokkeert.
 • Nadat je gestopt bent, gebruik je de zijrem om je motor stabiel te houden. De zijrem is een extra hulpmiddel om onbedoeld rollen op de helling te voorkomen.
 • Als je nieuw bent in het motorrijden, oefen dan het gebruik van je remmen op veilige, vlakke terreinen voordat je je waagt aan hellingen. Dit geeft je vertrouwen in het correct toepassen van remtechnieken.

Door op de juiste manier met je remmen om te gaan, maak je niet alleen een veilige stop op een helling, maar behoud je ook de controle over je motor. Neem de tijd om te oefenen en word comfortabel met de remtechnieken die het beste werken voor jou en je motor. Onthoud dat veiligheid altijd voorop staat. Geniet van elke rit en neem de tijd om te oefenen, vooral tijdens je motorrijlessen. Op die manier kun je met volle teugen genieten van de vrijheid op twee wielen, wetende dat je motor altijd veilig staat, waar je hem ook parkeert.