Je bent bijna volwassen en je mag eindelijk met de auto leren rijden. Het is iets waar je al jaren naar uitkijkt en nu is het zo dichtbij. Toch is er nog een belangrijke barrière: het behalen van je auto theorie-examen. Hoewel je ook als fietser geacht wordt om het verkeersreglement te kennen, blijkt toch dat er heel wat mensen sukkelen met deze theorie. In dit artikel zal ik je enkele nuttige tips meegeven, die je vast en zeker zult kunnen gebruiken om jouw auto theorie-examen tot een goed einde te brengen. Klik je riem maar al vast, want we gaan er meteen aan beginnen.

Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?

Voor je op een correcte manier kunt beginnen leren, is het belangrijk om te snappen wat er van je wordt verwacht. Op een theorie-examen voor de auto, verwacht men drie belangrijke dingen van jou. Aan de ene kant, moet je beschikken over de nodige achtergrondkennis. Dat wil zeggen, dat je op zijn minst een theorieboek zult moeten openslaan. 

Daarnaast wil men vooral peilen naar jouw inzicht in de materie. Je weet misschien wel wat er in het verkeer van je wordt verwacht, maar heb je ook een idee hoe je dat gaat uitvoeren als bestuurder? Neem als voorbeeld het voorsorteren. In theorie klinkt het niet zo moeilijk, maar zou je in praktijk ook weten waar je moet beginnen? 

Tot slot is er nog een derde belangrijk punt, namelijk het bewustzijn van gevaren. Ben je in staat om een bepaald gevaar te herkennen en weet je bovendien ook hoe je daarop kunt anticiperen? Voor je effectief met de wagen mag leren rijden, willen ze er zeker van zijn dat je gevaarlijke situaties zo veel mogelijk kunt vermijden.

Tips voor tijdens het leren

Nu je weet waar ze vooral op zullen letten, tijdens het theoretisch auto examen, kunnen we ook enkele praktische tips bespreken. Zelf vind ik theorieboeken nooit leuk, maar ik heb wel gemerkt dat het goed kan zijn om er eerst zo eentje door te nemen. Je hoeft hem daarom niet van buiten te leren, maar lees hem op zijn minst even door. Er staan echt nuttige tips in, die zeker nog van pas zullen komen.

Wanneer je aan het leren bent voor het theoretische rijexamen, dan kan je je maar beter niet te veel laten afleiden. De theorie is op zichzelf niet zo moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je er nauwkeurig mee aan de slag gaat. Hetzelfde geldt wanneer je hulp vraagt. Vraag geen hulp aan iemand die al tientallen jaren met de auto rijdt, want er is tegenwoordig al zoveel verandert. Het beste wat je kunt doen, is hulp vragen aan iemand die net een jaar ouder is als jou, die nog maar pas zijn praktijk examen heeft voltooid.

Heel wat mensen stappen ook als voorbereiding op het theoretisch examen naar een rijschool. De cursussen die ze daar aanbieden kosten heel veel geld, terwijl ze meestal niet zo relevant meer zijn. Je kunt beter online oefenen voor het auto theorie-examen. Online zijn er namelijk websites waarop je voor een prikje toegang krijgt tot een cursus voor een theoretisch rijexamen.

Daarbovenop kun je online ook heel wat oefeningen vinden op het auto theorie-examen. Door veel van deze oefeningen te maken, krijg je inzicht in de soort vragen die ze kunnen stellen. Bovendien kan je door gewoon veel te oefenen, vaak meer bereiken dan door het lezen van theorie. Daarbij komt ook nog eens, dat deze online toepassingen je helpen bij het leren inschatten van situaties. Er zitten namelijk zoveel voorbeelden in verwerkt, dat je gemakkelijker kunt leren redeneren.

Voorbereiding op het praktische gedeelte

Een goede chauffeur probeert zich altijd vooraf al voor te bereiden op de volgende stap. Wanneer je wilt anticiperen op jouw praktijk gedeelte, dan moet je al eens nadenken over het voertuig waarmee je wilt leren rijden. Een auto van je ouders gebruiken zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar je kunt ook een eigen auto kopen.

Budgetvriendelijke auto’s kun je via bijvoorbeeld marktplaats vinden. Er zijn namelijk heel wat mensen die hun auto online verkopen. Aangezien dit voornamelijk particulieren zijn, die de auto niet meer nodig hebben wegens de aankoop van een nieuwe, kan je daar regelmatig interessante aanbiedingen vinden.

In de meeste theorieboeken wordt er bovendien ook al iets gezegd over het praktisch besturen van de wagen. Het is niet omdat er hier geen vragen over zullen komen, dat je dit gedeelte zomaar moogt overslaan. Veel succes met studeren en wees altijd voorzichtig op de weg!