De laatste jaren zit de tweedehands automarkt in de lift. Steeds vaker kiezen Nederlanders ervoor om een occasion aan te schaffen in plaats van een nieuwe auto, zelfs nu de prijzen daar hoger liggen dan de jaren ervoor. Dit heeft onder andere te maken met de economische crisis en het wereldwijde chiptekort, waardoor er minder aanbod is in nieuwe auto’s.

Waar je ook aan kunt denken, is het importeren van een auto. Ook dat is namelijk alsmaar interessanter om te doen. Een groot deel van de jonge occasions dat je in een showroom vindt komt oorspronkelijk uit het buitenland. Waar moet je zoal op letten bij het kopen van zo’n importauto? En hoe begin je met import kosten berekenen? We zochten het voor je uit.

Let goed op het land waar de occasion vandaan komt

Het is bijvoorbeeld goed om te weten waar de auto precies vandaan komt. Een aanzienlijk deel van de importauto’s in Nederlandse showrooms komt uit Duitsland. De meeste potentiële kopers vinden dat prettig, omdat onze directe oosterburen bekend staan om hun kwalitatieve en vaak luxe auto’s. Duitsers vinden een écht goede auto vaak zelfs belangrijker dan de staat van het huis waairn ze wonen.

Een ander deel komt uit België wat an sich ook prima is. Maar: door de coronacrisis zien we ook steeds meer occasions uit Slovenië, Portugal en Polen in Nederland verschijnen. De pandemie zorgde ervoor dat het toerisme daar stil bleef staan, waardoor ook veel huurauto’s stil bleven staan. Hoewel het altijd nodig is om goed te kijken naar de desbetreffende auto is extra aandacht bij dit soort occasions gewenst. Een verkoper moet altijd melden waar de auto vandaan komt.

Vraag altijd om onderhoudsverleden voor eerlijke tellerstand

Daarbij is het prettig om altijd meer te weten over het onderhoudsverleden van de auto. Op die manier kom je er immers achter welke reparaties de auto al nodig heeft gehad en welke onderdelen nieuw zijn of juist aan vervanging toe zijn. Daarbij moet je extra goed letten op de kilometerstand. Bij Nederlandse auto’s wordt deze stand goed bijgehouden dankzij de Nationale Autopas (NAP). Die gegevens kun je dus altijd via een kentekencheck bij het RDW opzoeken als je dat wil.

Bij geïmporteerde auto’s zit dat net even anders. Het RDW geeft ‘geen oordeel’ wanneer je daar meer informatie over opzoekt. Dat is lastig, omdat je niet kunt bepalen of de tellerstand klopt of niet. Vraag daarom altijd om het volledige onderhoudsverleden door het onderhoudsboekje op te vragen. Daarin vind je meer informatie en de nodige stempels en kilometerstanden door de jaren heen. 

Koop een importauto bij een betrouwbare aanbieder

Natuurlijk moet je ook niet vergeten om een importauto bij een betrouwbare dealer aan te schaffen. Door de enorme vraag naar occasions én het toch wel grote aanbod van dergelijke auto’s kan het lastig zijn om te weten waar je moet zijn voor het aanschaffen van een importauto. Ben je op zoek naar een goede occasion uit Duitsland? Dan zit je sowieso bij Das Import aan het juiste adres. Deze premium merkdealer staat bekend om luxe occasions uit Duitsland.

Das Import heeft de afgelopen 20 jaar duizenden auto’s geïmporteerd en weten daarom precies waar ze op moeten letten bij dit proces. Dat is ideaal, want dat betekent dat je niet zelf aan de slag hoeft te gaan met onderhandelen met een Duitse aanbieder. Het grote voordeel van een occasion uit Duitsland halen via deze aanbieder is dat je duizenden euro’s kunt besparen in verhouding met Nederlandse occasions die je aan kunt schaffen. Hierbij heb je altijd de keuze uit een groot aanbod.

Import kosten berekenen van occasion uit buitenland

Kies je voor een occasion uit het buitenland dan heb je vaak te maken met een vaste totaalprijs. Voor die prijs zal de auto officieel geïmporteerd worden en op Nederlands kenteken worden afgeleverd. Het is wel prettig om te weten hoe een autodealer tot die totaalprijs is gekomen. Hierbij heb je meestal keuze uit een basispakket en een premium pakket. In beide pakketten zitten in ieder geval vaak de volgende diensten:

  • Kosten voor het invoeren van de auto/douanekosten en RDW kosten
  • RDW leges en tenaamstelling
  • BPM aangifte
  • Kosten voor overzetten naar Nederlands kenteken met luxe kentekenplaat
  • Basis handwasbeurt
  • Stallingskosten
  • Allrisk verzekering rijrisico

Kies je voor een uitgebreid pakket zoals een premium pakket dan is de totaalprijs hoger, maar maak je ook gebruik van meer diensten. Hierbij kun je denken aan de kosten voor het transport, een professionele poetsbeurt, 15 of 30 punten aankomstcheck en kosten voor een mogelijk versneld transport. Deze voorwaarden verschillen per dealer; let daar dus goed op.