Dit eigenzinnige automerk is wereldberoemd door zijn klassieke toppers zoals de Fiat 500. Fiat heeft echter meer gepresteerd. Wat maakt fiat zo bijzonder?

De klassieke fiats

Fiat is hét icoon voor Italiaanse mobiliteit. Al in 1899 werd dit historische automerk opgericht in het Noord-Italiaanse Turijn. Al vroeg in de 20e eeuw werden er veel auto’s geproduceerd die destijds voor het grote publiek nog onbereikbaar waren. Fiat richtte zich niet alleen op het bouwen van personenwagens, maar ook op de racesport, het bouwen van trams, vrachtwagens en schepen. Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog produceerde het bedrijf tevens voor het Italiaanse leger. Een kenmerkend model uit de beginjaren van Fiat was de Fiat Topolino. Deze kleine auto werd gebouwd tussen 1936 en 1955. De opvolger van deze auto was de wereldberoemde Fiat 500. Dit is een van de kleinste auto’s die ooit in massa is geproduceerd. Perfect voor door de krappe Italiaanse straatjes. Door zijn kleine omvang was er weinig staal nodig voor de 500 en werd dit model voor veel mensen bereikbaar.

De ontwikkeling van Fiat en de bijdrage aan de auto-industrie

In de vorige eeuw heeft Fiat enkele baanbrekende gepatenteerde uitvindingen gedaan die tegenwoordig nog door vele autofabrikanten worden toegepast. De cardanas is hier een voorbeeld van. Deze as maakt het mogelijk om een hoek toe te passen in een aandrijfas.  Vrijwel alle auto’s waarbij de achterwielen aangedreven zijn maken hier tegenwoordig gebruik van. In 1993 kwam Fiat met de common-rail techniek. Dit is een techniek voor de inspuiting van brandstof in injectiemotoren, die tegenwoordig nog door Duitse autofabrikanten wordt toegepast.

Naast het verkopen van gepatenteerde techniek verkoopt Fiat ook veel motoren. Fiat motoren kun je terugvinden in bijvoorbeeld de merken Opel, Suzuki, Lancia, Alfa Romeo, Saab, Citroën en Peugeot.

Tip: wil jij jouw Fiat verkopen? Door de hulp van een bemiddelaar met Fiat-kennis in te schakelen kun je vaak meer geld krijgen voor jouw auto. Wij verkopen uw auto wel is hier een goed voorbeeld van. Bekijk ook hun pagina over Fiat verkopen voor meer informatie.

Moderne Fiats – Waar staat fiat nu?

Natuurlijk spreken klassieke fiats als de 500 of 124 spider veel mensen aan, maar een fiat is ook leuk om nieuw te kopen! Doordat Fiat zo veel techniek zelf in huis heeft kunnen ze de prijzen van nieuwe modellen laag houden.  Fiat produceert voornamelijk auto’s die zich prijzen in het lage middensegment.  De moderne Fiat 500 wordt nog steeds geleverd en is het meest toonaangevende model voor het modellengamma. Er zijn dan ook vele varianten op de Fiat 500 die soms nauwelijks nog lijken op de originele 500:

Fiat 500 – originele Fiat 500
Fiat 500C – cabriolet
Fiat 500X – SUV variant op de Fiat 500
Fiat 500L – ruime MPV variant op de Fiat 500

De overeenkomst tussen al deze varianten op de Fiat 500 is de uitstraling. Alle modellen met 500 typeaanduiding kenmerken zich door de ronde en typisch Italiaanse uitstraling. Daarnaast bestaat er de Fiat Tipo. Deze tegenhanger van de Volkswagen Golf onderscheid zich opnieuw door zijn sportieve Italiaanse uitstraling. In elk model Fiat zie je de klassieke Italiaanse uitstraling terug die Fiat zo beroemd maken!