Het importeren van tweedehands auto’s uit buurlanden als Duitsland en België is erg populair en kent een aantal belangrijke voordelen. Het is mogelijk om flink wat geld te besparen door te kiezen voor het invoeren van een auto door prijsverschillen, de hoge Nederlandse belastingdruk en Europese regelgeving. Wij vertellen je hieronder meer over de voordelen van het importeren van een tweedehands auto.

Geld besparen

Het grootste voordeel van het importeren van een occasion is dat je duizenden euro’s kunt besparen op de aankoopprijs van jouw volgende auto. Dit komt onder andere doordat er in Duitsland anders wordt afgeschreven op auto’s dan in Nederland. Hierdoor kun je voor dezelfde prijs een grotere auto rijden. Want of je nu jouw nieuwe auto bekostigt door geld lenen of met je spaargeld: het is altijd prettig als je minder hoeft te betalen.

In Nederland wordt op de meeste auto’s bij de eerste registratie in het kentekenregister de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) geheven. Bij het invoeren van een tweedehands auto uit het buitenland wordt doorgaans (rest-)BPM geheven. Je mag echter flink afschrijven bij de import van een auto, waardoor dit interessante voordelen op kan leveren. Naarmate het voertuig ouder is neemt het kortingspercentage op de bruto-BPM toe. Op dit vlak valt doorgaans fors voordeel te behalen. Het BPM-bedrag waarover korting verleend dient te worden, wordt bij auto-import namelijk berekend aan de hand van de netto catalogusprijs in Nederland. Het gaat om de netto catalogusprijs van een vergelijkbare auto ten tijde van de eerste ingebruikneming van de auto. Doordat de netto catalogusprijs in Nederland vaak stukken hoger ligt, kun je op deze manier met wat geluk duizenden euro’s besparen.

Groot aanbod

Er is een zeer groot aanbod aan tweedehands auto’s in het buitenland. Vooral Duitsland is populair als importland. De afgelopen jaren zijn er relatief weinig nieuwe auto’s verkocht in Nederland en worden juist veel jonge voertuigen geëxporteerd. Dit zorgt voor een krimp in de Nederlandse occasionmarkt wat het lastig maakt om een geschikte jonge occasion te vinden. In het buitenland is hier geen of in mindere mate sprake van. Zo wonen in Duitsland meer dan 80 miljoen mensen en is er enorm veel aanbod van jonge gebruikte auto’s met lage kilometerstanden. Doordat je de keuze hebt uit een breed assortiment vind je eenvoudiger een occasion die past bij jouw wensen en eisen. Vergeet niet om een kentekencheck uit te voeren voordat je besluit om een specifieke auto aan te schaffen.

Meer opties

Zeker in Duitsland is de auto-industrie zeer groot. Auto’s in het hogere segment zijn hier over het algemeen dan ook beter uitgerust dan in Nederland. Je krijgt voor hetzelfde of minder geld een stuk meer opties, terwijl je hier bij het invoeren van een auto niet of nauwelijks extra voor betaalt.