Mensen die een nieuwe auto aanschaffen, kiezen er vaak voor om deze na een paar jaar weer in te ruilen. Ze willen liever niet geconfronteerd worden met onverwachte stilstand en daarop volgende torenhoge garagekosten. Juist naarmate een auto ouder wordt, is die kans steeds groter. Daarom wordt er vaak na een paar jaar weer een nieuwe auto aangeschaft. Maar als je een auto wilt verkopen, is wel van belang dat je precies weet waarop je moet letten. Hoe zorg je ervoor dat je er de hoogst mogelijke prijs voor krijgt?

Bouwjaar en kilometerstand zijn basiswaarden

Als autokoper moet je natuurlijk ergens beginnen. Daarom zijn er twee vaste basiswaarden die bij het bepalen van de prijs als uitgangspunt worden genomen. Dat zijn het bouwjaar en de actuele kilometerstand. Helaas zeggen die twee gegevens nog lang niet alles. Je kunt er niet uit opmaken of een auto schade heeft opgelopen. Evenmin kun je op basis van deze gegevens vaststellen hoe goed iemand zijn voertuig onderhouden heeft. Daarom wordt tijdens een inspectie over het algemeen naar veel meer factoren gekeken. Zoek zelf maar eens op internet naar een bepaald type auto van een specifiek bouwjaar. Je zult tot de conclusie komen dat voor hetzelfde model uit hetzelfde jaar verschillende prijzen circuleren, met onderling honderden of zelfs duizenden euro verschil.

Onderhoud volgens het boekje

Wanneer je kunt aantonen dat je auto door een erkende garage is onderhouden, heb je een streepje voor. Zeker als je daarbij geen enkele onderhoudsbeurt gemist hebt. Dat betekent namelijk dat de motorolie regelmatig is ververst, dat ook het oliefilter op tijd is vervangen en dat bijvoorbeeld het remsysteem, de uitlaat en de accu regelmatig gecontroleerd zijn. Het geeft weliswaar geen zekerheid, maar het zegt wel iets meer over de manier waarop er met de auto is omgegaan. Voor een goede auto kun je meer geld vragen, dus het is belangrijk om die zaken goed bij te houden.

Langere levensduur

Goed onderhoud resulteert over het algemeen ook in een langere levensduur van de auto. Ook het gebruik van de juiste producten draagt daaraan bij. Het maakt wel degelijk verschil of je kiest voor een willekeurige goedkope motorolie of voor de superieure kwaliteit van Castrol Edge 5w30, een motorolie die alom geroemd wordt om zijn beschermende werking. Het gebruik van dit product resulteert in een bewezen langere levensduur van de motor.