Bij een aanschaf van een nieuwe auto is de prijs die je ervoor betaalt een belangrijke factor voor mensen om wel of niet over te gaan tot aankoop. Maar ook wat de auto in de toekomst waard is of kan zijn is van belang. Een auto met een redelijke waardevastheid kan een goede investering zijn voor de toekomst. 

Waar moet je van uitgaan als je de waarde wil bepalen?

De waarde van een auto is dus een belangrijke factor voor veel mensen, of het nu gaat om verkoop, verzekering of bepaling van de verkoopprijs. Er zijn echter verschillende manieren om de waarde van een auto te bepalen en het is belangrijk om te begrijpen wat deze methoden zijn en hoe ze worden gebruikt.

Fiscale waarde

Een van de belangrijkste manieren om de waarde van een auto te bepalen is door middel van de fiscale waarde. De fiscale waarde is de waarde die door de overheid wordt gebruikt om de belastingen te bepalen die moeten worden betaald op een auto. Deze waarde is meestal lager dan de werkelijke waarde van de auto, omdat het bedrag dat voor belastingen moet worden betaald, is gebaseerd op de oorspronkelijke aankoopprijs van de auto, en niet op de huidige verkoopwaarde.

Cataloguswaarde

Een andere manier om de waarde van een auto te bepalen is door middel van de cataloguswaarde. De cataloguswaarde is de geschatte waarde van een auto gebaseerd op de verkoopgeschiedenis van vergelijkbare voertuigen. Deze waarde wordt bepaald door de autofabrikanten en wordt gebruikt als richtlijn voor verkoop en verzekering. Het is belangrijk om te realiseren dat de cataloguswaarde een richtlijn is en niet noodzakelijkerwijs de exacte waarde van de auto weergeeft, omdat deze waarde niet rekening houdt met eventuele persoonlijke aanpassingen of beschadigingen die het voertuig kan hebben opgelopen.

Er zijn nog andere methoden om de waarde van een auto te bepalen, zoals online waardebepaling tools, inspecties door een professional en de verkoop van vergelijkbare voertuigen. Het is belangrijk om deze verschillende methoden te overwegen en een combinatie ervan te gebruiken om een realistische schatting te krijgen van de waarde van jouw auto.

Hoe werkt het met waardevermindering van mijn auto?

Het verlies aan waarde van een auto is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het merk, het model, de leeftijd, de kilometerstand en de algehele staat van het voertuig. In het algemeen verliest een nieuwe auto ongeveer 15% tot 25% van zijn waarde in de eerste 12 maanden na aankoop en daarna ongeveer 10% tot 15% per jaar.

Auto’s met een hogere kwaliteit, betere prestaties en een bewezen trackrecord voor betrouwbaarheid behouden vaak beter hun waarde in vergelijking met goedkopere modellen met beperkte functies. Auto´s in bijvoorbeeld de BMW 1 serie zijn bekend om hun vermogen om de waarde te behouden, terwijl goedkopere modellen of modellen van merken met een minder goede reputatie waarschijnlijk meer waarde zullen verliezen.

Het is ook belangrijk om te realiseren dat bepaalde modellen of type auto’s, zoals sportwagens en luxe auto’s, sneller waarde verliezen dan andere. Dit komt omdat deze modellen snel achterhaald raken en nieuwe modellen met verbeterde functies en technologieën op de markt komen.

Hoe kan ik het beste de waarde van mijn eigen auto berekenen?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van je auto te berekenen, en deze waarde kan variëren afhankelijk van de methoden die je gebruikt. Daarom is het verstandig om meerdere te gebruiken en dan uit te gaan van het gemiddelde. Ben je van plan je auto te verkopen dan kun je het beste advies vragen bij een gerenommeerde dealer. Deze is op de hoogte van de situatie op de markt en kan je daarnaast ondersteunen in het eventuele aan- of verkoopproces. Daarnaast kun je gebruik maken van online waarde berekeningstools. Dit is een goede manier om een snelle en accurate schatting te krijgen van de waarde van je auto. Hierbij vul je je kenteken in om een rapport om te vragen. Bekijk altijd beoordelingen om de ervaring van andere gebruikers te achterhalen. 

Koop je een nieuwe auto en wil je deze na een aantal jaar weer verkopen, dan is het van belang de waarde van je eigen na bijvoorbeeld 5 jaar te bepalen. Houd er rekening mee dat de waarde van een auto over de tijd afneemt en dat de snelheid van de waardevermindering varieert afhankelijk van het merk, het model, de leeftijd en de staat van het voertuig. Dit zijn echter altijd richtlijnen en bieden geen garantie. De markt verandert door de jaren heen ook aanzienlijk.