Als de koplampen van je auto verweerd, of dof zijn, dan kan dit voor gevaar zorgen. Zijn de koplampen vergeeld of zitten ze vol met krasjes? Het is de hoogste tijd om actie te ondernemen. Rijden met doffe koplampen is zeer onveilig, zeker in de winter!

Doffe koplampen zal misschien niet iets zijn waar vaak bij stilgestaan wordt. Tot je op een punt komt, dat het zicht op donkere dagen steeds minder en minder wordt. Op gegeven moment zul je zelfs misschien tot stilstand komen, omdat het zicht gewoon niet goed genoeg is om veilig door te kunnen rijden. 

Ook kan het voorkomen, dat je niet meer door de APK-keuring komt. Ze kunnen je bijvoorbeeld laten weten dat je auto een vertekend lichtbeeld heeft. Je auto zal worden afgekeurd, terwijl je altijd zo voorzichtig en zuinig bent geweest met je auto.

Mogelijke oorzaken

Helaas zal elke auto zal vroeg of laat een keer te maken krijgen met slijtage van de koplampen. Vooral de auto’s ouder dan 7 jaar, hebben een extra risico op Een doffe koplamp.

Je hebt het zelf vaak niet eens door, maar koplampen hebben dan ook wel heel wat te verduren. Denk hierbij aan steenslag en uv-straling, maar ook pekel en de chemicaliën van de wasstraat zijn niet bevorderlijk voor je koplampen.
Al deze invloeden van buitenaf, zorgen ervoor dat er op de buitenzijde van je koplampen een laagje ontstaat. Dit laagje zorgt ervoor dat er vergeeld licht, maar ook minder licht wordt doorgelaten.

De gevaren van een doffe koplamp

Het kan zijn dat jouw auto doffe koplampen heeft zonder dat je dit in de gaten hebt. Daarom is het van belang om dit goed in de gaten te blijven houden.
Autorijden met doffe koplampen is namelijk niet zonder gevaar.

  • De auto zal vaak niet door de APK-keuring komen
  • Een doffe laag op de koplampen, zorgt voor minder verlichting, en dus minder goed zicht op de weg, maar zorgt er ook voor dat jij minder zichtbaar bent, waardoor er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan.
  • De Rijkswaterstaat doet sinds September 2013, de lichten op een aantal snelwegen uit. Het gaat hier om snelwegen in het Zuiden van het land en in de Randstad. Goede verlichting is hierdoor nog belangrijker.

Doffe koplampen herstellen

Help, ik heb schade, wat moet ik doen? Actie ondernemen is de eerste stap! Ga niet onveilig de weg op, maar laat de schade zo snel mogelijk herstellen.

Er zijn gelukkig voor elk probleem, ook oplossingen. Wondermiddeltjes zoals met tandpasta bezig gaan is niet de oplossing echter. Hiermee schuur je namelijk de originele coating van je koplampen af. Een goede reparatie is vakmanschap.

Wij zullen beginnen met het reinigen van de doffe koplampen, waarna we verdergaan met het zorgvuldig verwijderen van de beschadigde coating. Dit gebeurt met speciaal schuurmateriaal. Het voordeel hiervan is, dat de nieuwe coating, uitstekend zal hechten. 

Vervolgens wordt er een nieuwe coating (UV bestendige) coating aangebracht.
Het resultaat mag er zijn! Je zult namelijk je koplampen niet meer kunnen onderscheiden van splinternieuwe koplampen. Je kunt direct weer veilig de weg op!