Overweegt u als Audi-liefhebber over te stappen op een milieuvriendelijker model? De eerste twee hybride auto’s in Nederland, van Audi, waren de Audi A3 E-tron en de Audi Q7. Het is belangrijk over een oplaadpunt te beschikken om een van deze auto’s te kunnen gebruiken. Er zijn echter verschillende soorten aansluitingen en dus ook verschillende oplaadpunten. Het is moeilijk te zeggen welk oplaadpunt u onderweg kunt gebruiken en welk oplaadpunt u voor thuis moet kopen. Naar de A3 E-tron en de Q7 gaan we in dit artikel kijken als het gaat om het opladen ervan. Welke oplaadpunten kan u gebruiken? Welke laadkabels zijn hierbij nodig? Waar kan u hem opladen? Wat zijn de beste laadpalen voor uw Audi?

E-tron Audi A3 Sportback

De Audi A3 Sportback E-tron is een kleine hybride auto voor de middenklasse. Hij kan volledig op benzine rijden, maar ook in hybride en volledig elektrische modus, elk met zijn eigen actieradius. Omdat de auto gedeeltelijk op elektriciteit rijdt, is een laadstation nodig om hem rijdende te houden. Als u niet reist in volledig elektrische modus, het voordeel van een hybride auto is dat het opladen op de weg is zelden nodig. De Audi Oplaadkabel voor de Audi A3 Sportback E-tron wordt bij de Audi A3 Sportback E-tron meegeleverd. De Audi heeft een Mennekes-stekker, die zeven contactpunten heeft. Een type 2 laadkabel is een andere naam hiervoor. Dit is het hoogste aantal contactpunten in Europa. Dit is het meest gebruikelijke oplaadsnoer. Een type 2 laadstation is inbegrepen. Op de weg zult u er meer dan genoeg vinden. De Audi A3 Sportback E-tron ondersteunt geen snelladen. Als u deze auto bezit, hebt u een type 2 laadstation nodig. Als u een nieuwe kabel nodig hebt, moet u ervoor zorgen dat deze overeenkomt met de 16A-lader in het ampèrebereik van de auto; anders zal het opladen niet werken. Hoewel de lader in kwestie is ontworpen voor 1-fase laden, kan ook een 3-fase aansluiting worden gebruikt.

Q7 Audi

Als u een grotere auto nodig hebt, is de Audi Q7 hybride beschikbaar. Dat is een grote auto met vierwielbesturing, luchtvering en dynamische rolstabilisatie. Ook Audi’s E-tron technologie wordt hierin toegepast, wat betekent dat u verder kunt rijden terwijl u minder brandstof verbruikt. De brandstof in kwestie is overigens diesel. Om gebruik te kunnen maken van de hybride functie van de Audi Q7 moet u gebruik kunnen maken van een laadpaal. U hoeft niet voor een officieel Audi laadstation te gaan, want elke type 2 laadpoort volstaat. De Audi Q7 A Mennekes-stekker is ook geschikt met de juiste Audi laadkabel.

Zorg er bovendien voor dat u een laadkabel hebt met hetzelfde aantal ampères als de lader van de auto: (maximaal) 16A voor deze auto. De Audi Q7 maakt gebruik van een 2-fase laadsysteem, maar de aansluiting kan ook gebruikt worden voor 3-fase laden. Bent u nog op zoek naar een thuislaadstation? Dan heb je een type 2 laadpunt nodig als je wakker wilt worden met een volledig opgeladen accu. Dit is een paal van 3,7 kilowatt, dus houdt daar rekening mee. De accu van uw Audi Q7 kan met deze methode in ongeveer vijf uur volledig worden opgeladen.

Tankstations die zowel oud als nieuw zijn

Voor beide auto’s is echter een ritje naar een ouderwets benzinestation nodig. Gelukkig zijn er steeds meer oplaadstations voor elektrische auto’s. Type 2 is de meest voorkomende. Als het nodig is, kun je op deze manier twee vliegen in één klap slaan. De Mennekes-stekker past ook in de snellaadpaal van de combistekker, maar snelladen is nog met geen van deze voertuigen mogelijk. Het zal veel geduld vergen om een volledig opgeladen batterij te krijgen. Daarom is een thuislaadstation een goede investering. Om de juiste laadkabels en laadpalen te kunnen gebruiken kunnen de medewerkers van Cable Soolutions u helpen.