Met behulp van koelvloeistof wordt je motor op de juiste temperatuur gehouden. Als jouw auto geen koelvloeistof bevat raakt de motor oververhit. het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden dat je auto nog voldoende antivries koelvloeistof bevat. Is dit niet het geval, dan kun je dit makkelijk zelf bijvullen. Bij veel verschillende winkels, zoals bij de online aanbieder Olievoordeelshop, kun je koelvloeistof kopen. Let er wel goed op dat dit de juiste koelvloeistof is voor in jouw auto. Weet je niet wat de verschillen zijn tussen alle soorten koelvloeistoffen? Dan is deze tekst wat jij zoekt.

Wat is koelvloeistof?

Koelvloeistof zorgt er dus voor dat de motor van jouw auto gekoeld blijft. Het is een onderdeel van het koelsysteem van de auto. Als jouw auto over te weinig of geen koelvloeistof beschikt dan kan de motor oververhit raken. Dit is erg slecht voor jouw auto. Ook oude koelvloeistof of koelvloeistof van slechte kwaliteit kunnen voor problemen met de motor zorgen. Het is daarom erg belangrijk dat je regelmatig controleert hoe het met de koelvloeistof gesteld is. Bovendien is investeren in een goede koelvloeistof zeker de moeite waard en geen overbodige luxe. Het geschikte soort koelvloeistof verschilt per auto.

Verschillende soorten koelvloeistoffen

Er is niet één soort koelvloeistof. De ene soort is geschikt voor andere auto’s dan de andere soort. Koelvloeistoffen worden over het algemeen gemaakt van water, antivries en additieven. De bestanddelen van deze stoffen verschillen bij de verschillende soorten koelvloeistoffen. Zo stellen verschillende fabrikanten ook verschillende eisen voor de koelvloeistoffen waardoor er andere soorten additieven of soorten glycol worden gebruikt. De soorten koelvloeistoffen zijn van elkaar te onderscheiden door de kleuren die ze hebben. Er zijn roze, blauwe, groene en gele koelvloeistoffen te krijgen. De meeste auto’s hebben tegenwoordig een roze vloeistof  onder de motorkap.

Welke koelvloeistof is geschikt voor in mijn auto?

het soort koelvloeistof dat geschikt is voor in jouw auto hangt van een aantal dingen af. Het is erg belangrijk dat je goed uitzoekt welke vloeistof in jouw auto mag. De verkeerde koelvloeistof kan namelijk schade aan de auto brengen. bovendien kun je ook zeker niet twee verschillende soorten koelvloeistoffen met elkaar mengen. Door de chemische reactie die dan ontstaat, kan het koelsysteem verstopt raken. Je auto kan dan alsnog oververhit raken en beschadigen. Een van de makkelijkste manieren om erachter te komen welke vloeistof in jou auto moet is door onder de motorkap te kijken. Je kunt dan als het goed is zien welke kleur koelvloeistof er in je auto zit. Als je de kleur weet kun je deze zelf gaan halen en bijvullen.

De juiste koelvloeistof verschilt per merk auto

Het merk auto zegt vaak ook al iets over het soort koelvloeistof dat erin kan. Roze koelvloeistof kan in vrijwel alle personenauto’s. Transparant gele koelvloeistof is geschikt voor alle automodellen. Groene koelvloeistof is geschikt voor auto’s van de merken citroën en Peugeot. Gele koelvloeistof is geschikt voor een beperkt aantal merken en modellen. Alleen de meest recente modellen van Saab, Mercedes, Ford en Opel kunnen deze vloeistof hebben.