Elektrische auto’s worden steeds populairder. Nu benzine en diesel steeds duurder worden, is de overstap naar elektrisch steeds interessanter aan het worden. Daarnaast zou een elektrische auto ook beter zijn voor het milieu, omdat ze minder CO2 uitstoten. Maar, wist je dat een elektrische auto ook effect kan hebben op je auto verzekering? Veel verzekeraars bieden je namelijk een speciale polis voor elektrische auto’s. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van elektrische auto’s, maar ook over de impact op je autoverzekering.

Kosten besparen met een elektrische auto

Het eerste voordeel van een elektrische auto, is het feit dat je een hoop kosten kunt besparen op de langere termijn. In eerste instantie kan de aanschaf van een elektrische auto best wat kosten. Daarom dat veel mensen ervoor kiezen om een elektrische auto te leasen in plaats van aanschaffen. Doordat deze auto’s minder gecompliceerde delen hebben dan een benzine- of dieselauto, bijvoorbeeld omdat ze geen benzinemotor hebben, liggen de onderhoudskosten vaak wat lager. Daarbij zijn de kosten van elektriciteit vele malen lager dan de huidige kosten van benzine en diesel. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het feit dat verzekeraars veelal lagere premies bieden voor elektrische auto’s. Dit heeft vooral te maken met de lagere onderhoudskosten, maar ook met de verhoogde veiligheid van elektrische auto’s. Doordat ze uitgerust zijn met allerlei nieuwe veiligheidssystemen, zoals lane assist, een noodrem die zelf ingrijpt en adaptive cruisecontrol, is de kans op een heftig ongeluk een stuk kleiner, waardoor de premie lager ligt. Hierdoor kun je dus kiezen voor de beste autoverzekering.

Vriendelijk voor het milieu

Een ander voordeel van elektrische auto’s is het feit dat ze milieuvriendelijker zijn. Hoewel het produceren van de accu wat minder milieuvriendelijk is, stoten ze eenmaal op de weg geen schadelijke uitlaatgassen uit, waardoor er minder CO2-uitstoot plaatsvindt. Dit is natuurlijk goed voor het milieu. Daarbij kunnen deze auto’s de elektriciteit ook efficiënt verbruiken en hebben hierdoor ook relatief veel vermogen in vergelijking met verbrandingsmotoren. Tegenwoordig zijn ook de batterijen steeds duurzamer, waardoor de ecologische voetafdruk kleiner wordt.

Een verbeterde rijervaring

Het laatste voordeel is de rijervaring die elektrische auto’s kunnen bieden. Dit merk je vooral wanneer je geen fan bent van een sportief motorgeluid: de auto is enorm stil, waardoor je een rustig ritje kunt maken zonder achtergrondgeluid. Daarbij zijn elektrische auto’s vaak redelijk vlot en kunnen ze direct vanuit stilstand dooraccelereren, omdat ze directe koppel hebben van de elektromotor. Daarbij zijn ze vaak uitgerust met de nieuwste technologieën, waardoor je veilig en comfortabel de weg op kunt.