Ga je op vakantie en ben je van plan om met jouw elektrische auto te gaan? Dan moet je niet alleen zorgen voor de juiste voorbereidingen rondom de vakantie, maar ook jouw reis goed plannen. Normaal gesproken ben je vooraf al bezig met het bekijken waar de tankstations zitten, zodat je ook jouw rustmomenten in kan plannen. Met een elektrisch voertuig moet je juist weer kijken naar de fast charging stations die op de route liggen. En dit is niet in ieder land even vanzelfsprekend. Maar hoe kan je je dan op de juiste manier voorbereiden op jouw vakantie?

De route plannen en informatie over de bestemming

Het plannen van je route is van cruciaal belang bij het reizen met een elektrische auto. Je wilt ervoor zorgen dat er voldoende laadstations langs je route zijn, vooral als je van plan bent om lange afstanden af te leggen. Gebruik online tools en apps om laadstations te vinden en noteer hun locaties. Zorg ervoor dat je ook rekening houdt met eventuele wachttijden bij drukke laadpunten. Voordat je vertrekt, is het verstandig om de laadinfrastructuur van je bestemming te onderzoeken. Zoek naar laadstations in de buurt van je accommodatie en bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Bekijk ook of jouw accommodatie laadmogelijkheden biedt, zoals een eigen laadpaal. Het hebben van laadmogelijkheden op je bestemming kan veel stress en gedoe voorkomen.

Alles klaarmaken voor gebruik

Zorg ervoor dat je een laadpas hebt die compatibel is met verschillende laadnetwerken. Sommige laadpassen bieden een brede dekking van laadpunten, terwijl andere beperkt zijn tot specifieke netwerken. Controleer ook of er kosten verbonden zijn aan het gebruik van laadstations en of je eventueel abonnementen moet afsluiten. Zorg ervoor dat je laadpas geldig is gedurende je hele reis. Zorg ervoor dat je de juiste accessoires bij je hebt voor je elektrische auto. Een laadkabel is uiteraard essentieel, maar het kan ook handig zijn om een verlengsnoer en een adapter mee te nemen voor het geval dat je geen standaard stopcontact kunt vinden. Vergeet ook niet om een noodkit bij je te hebben met basisgereedschap en een draagbare lader voor noodgevallen.

Laadtijd plannen en actieradius verlengen

Bij het plannen van je route is het belangrijk om rekening te houden met de laadtijden. Snellaadstations kunnen je batterij snel opladen, maar vaak is het beter om je auto langzamer op te laden om de levensduur van de batterij te verlengen. Plan je laadtijden dus strategisch in je reisschema en maak gebruik van de tijd om te ontspannen, een maaltijd te nuttigen of de omgeving te verkennen. Om optimaal gebruik te maken van de actieradius van je elektrische auto, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je banden op de juiste spanning zijn, want onjuiste bandenspanning kan leiden tot een hoger energieverbruik. Verminder ook de belasting van je voertuig door onnodige bagage thuis te laten. Schakel indien mogelijk over naar de eco-modus om het energieverbruik te optimaliseren.

Zorg voor alle gemakken

Als je alles voor jouw elektrische voertuig hebt voorbereid hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je ook de rest van de spullen inpakt. Kijk goed hoe je jouw voertuig inlaadt, omdat het laadvermogen ook verschil op kan leveren met de actieradius die jouw auto behaalt. Daarnaast wil je van alle gemakken voorzien zijn tijdens jouw reis. Zorg er dus voor dat je een lijst opstelt met alle benodigdheden. Je ziet niets meer over het hoofd en hebt gegarandeerd een leuke vakantie met het gezin. En jouw elektrische auto brengt jou overal waar je maar wilt komen.