Je wilt van je auto af, dat kan diverse redenen hebben. Je hebt een nieuwe op het oog, je vindt de bijkomende kosten zoals wegenbelasting, brandstof en autoverzekering te hoog worden, of je wilt overstappen op het ov, de fiets en de benenwagen. Hoe dan ook is het wel zo fijn als je er een goed centje aan overhoudt. Het kost je slechts een middagje klussen.

Investeer in een extra APK

Een recente APK verkoopt beter omdat de nieuwe eigenaar zich daar dan niet direct druk over hoeft te maken. Het kost je niet veel en geeft je extra duidelijkheid over de staat van je auto. Je zou ook kunnen kiezen voor een grote beurt, maar dat gaat meer in de papieren lopen. Check daarom eerst de ‘grove’ waarde van de auto, en reken uit of het sop de kool waard is. Voor de dingen die je zelf kunt doen (olie peilen, bandenspanning checken, lampjes vervangen) trek je een zonnige middag uit, alsmede voor de grote schoonmaak.

Het interieur reinigen

Als er een potentiƫle koper komt kijken, wil deze een proefrit maken en dat voelt logischerwijs lekkerder aan in een schone auto. Maak de ramen aan de binnenkant vetvrij met ruitenreiniger en een oude krant(ja, dat werkt), neem het dashboard inclusief alle details af met een sopje, klop de matten uit en stofzuig ze, haal alle overbodige spulletjes zoals pennen, afval, boekjes, blocnotes, snoepjes etc. eruit en sluit de schoonmaakbeurt van het interieur af met de stofzuiger. Controleer in de achterbak of alle verplichte accessoires aanwezig zijn, van reservewiel en krik tot aan de reservelampjes (allemaal compleet?), veiligheidshesje en gevarendriehoek. Zet daarna alle deuren en kleppen open en onderwerp de rubbers op de ramen aan een kritische blik, alsmede het deel van het carrosserie dat nu zichtbaar is.

Wassen, maar dan echt grondig

Pak of leen een hogedrukspuit om de velgen, wielkasten, lampen en kentekenplaten schoon te spuiten. Je kunt bij gebrek aan een hogedrukspuit ook de spons pakken. Doe de motorkap omhoog en reinig hier ook alles, dat kan met hetzelfde apparaat. Misschien eerst even de stofzuigermond in alle hoeken en gaten zetten. Extra tip: koop hiervoor een opzetstukje dat smaller is en waar een borsteltje op zit. Alles schoon: sluit alle ramen, deuren en kleppen en begin aan de ‘gewone’ wasbeurt van het exterieur – dit kan ook in de wasstraat. De auto in de was zetten volgens dit beroemde principe is een extra optie. De lak gaat er zeker meer van glimmen en dat knalt van de foto’s af. Het is een middagje doorwerken, maar wie weet gaat het zich terugbetalen. Succes met soppen en verkopen!