Transport is nog steeds één van de belangrijkste sectoren over de hele wereld. Vaak wordt het transport vergeten, aangezien niemand er bewust mee bezig is. Toch zouden we allemaal maar eens moeten durven beseffen dat we niets zouden zijn zonder transport.

Gedurende de corona crisis, kreeg deze sector het zeer hard te verduren. Door alle sluitingen was er gewoon veel minder nood aan het transport van goederen. Bovendien zorgde alle economische onzekerheid ook voor een daling in de vraag naar transport voor bouwmaterialen. Gelukkig ligt deze periode zo goed als achter ons. In dit artikel kom je te weten hoe je ook jouw bedrijf sterk kunt laten groeien, op een gezonde manier.

 De crisis voorbij

Of alle economische schade die door de crisis werd veroorzaakt al hersteld is? Vast en zeker niet. Gelukkig neemt dit niet weg, dat de vraag wel al voor een groot stuk herstelt is. In sommige sectoren draait men zelf al weer op het niveau van voor de crisis.

Voor de transportsector ligt het ietwat moeilijker, zeggen analisten van ABN Amro. Sommige zaken zitten weeral op het oude niveau, terwijl andere dingen nog steeds wat achterblijven. Zo zou blijken dat het transport van goederen eigenlijk al hersteld is, wanneer we kijken naar het aantal ritten. Aan de andere kant zou de belading per rit dan wel weer nog wat lager liggen. Daar is dus nog een sterke groei mogelijk.Nu onze economie steeds wat meer naar het normaal van vroeger gaat, zou de transportsector volgens ABN Amro ook een enorme groei kunnen laten zien. Op termijn zal de belading per rit ook weer stijgen en zou er zelfs een veel grotere vraag naar transport en logistiek kunnen ontstaan.

Ze schatten de kans op een boom in de sector hoog in, dus ze raden alle bedrijven aan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar hoe doe je dat nou precies?

Een goede voorbereiding is reeds het halve werk

Om aan een grotere vraag te kunnen voldoen, zal het voor heel wat transportbedrijven noodzakelijk zijn om uit te breiden. De kans is groot dat jouw opslagruimte niet langer zal voldoen, of dat jouw transportmiddelen te beperkt zijn.

Maar hoe kan je jezelf voorbereiden op iets als je nog niet weet hoe groot de impact zal zijn? Dat is natuurlijk het lastige van de hele zaak. Analisten weten uiteraard wel waar ze mee bezig zijn, maar dat betekent niet dat ze er nooit naast kunnen zitten. Het zou toch echt heel sneu zijn om allerlei investeringen te doen, als achteraf blijkt dat het eigenlijk helemaal niet nodig was? Het is niet zomaar als een nieuwe auto kopen.

Dat is exact waar we naar op zoek gegaan zijn in dit artikel. Hoe kunnen we de groei van een bedrijf op een gezonde manier stimuleren? Hoe kunnen we de balans vinden tussen risicobeheersing en een zo hoog mogelijke return on investment? En tot slot, hoe kan je deze uitbreiding op een duurzame manier integreren met je bestaande processen?

Je hoeft niet alles alleen te doen, met twee sta je sterker

Massaal beginnen investeren in nieuwe assets lijkt ons dan ook niet echt een goed idee op dit moment. Heel wat bedrijven zullen misschien nog steeds met financiële moeilijkheden kampen van de afgelopen periode. Dus moet je op zoek gaan naar manieren om jouw capaciteit snel te kunnen uitbreiden in de toekomst, mocht dat nodig zijn. Bovendien moet dat ook op een rendabele manier kunnen.

Een goede oplossing daarvoor, lijkt ons een samenwerking aan te gaan met betrouwbare partners. Er zijn binnen deze sector heel wat partijen op de markt die een uitkomst zouden kunnen bieden om toekomstige groei op een efficiënte manier te realiseren. 

Nooteboomtrading.com is bijvoorbeeld zo’n partij die je internationaal zou kunnen bijstaan met allerlei transportoplossingen. Ze beschikken bijvoorbeeld over een grote verscheidenheid aan trailers. Als bedrijf is het handig om een samenwerking met deze partij aan te gaan. Soms zal je namelijk zo’n trailer kunnen gebruiken, wanneer de vraag toeneemt. Maar op andere momenten zal de trailer dan weer stil komen te staan. Vandaar kan je er maar beter niet zelf in investeren. Je kunt beter investeren in een goede band met een tweede partij.

Conclusie

Iedereen zal mee kunnen profiteren van de potentiële toekomstige groei. Zowel voor bedrijven die het al goed doen, als voor de kleinere bedrijven die misschien met wat moeilijkheden te maken hebben, zou het mogelijk moeten zijn om op een duurzame manier mee te profiteren van de toekomstige marktomstandigheden. Goede partners en samenwerkingsverbanden zijn daarin echter onmisbaar.