Voor vele is het een prachtig moment. Je hebt genoeg centjes gespaard en je kunt jouw eerste autootje kopen. Echter zijn er bij de aankoop van een auto een aantal dingen waar je op moet letten. Deze blog geeft jou tips, waar jij op moet letten bij de aankoop van jouw eerste auto.

Controleer de onderhoudshistorie en kilometerstand

Het is belangrijk om de auto voor de aankoop te controleren op de onderhoudshistorie en de kilometerstand. RDW is een instantie die gegevens opslaat over de auto. Wanneer de auto RDW gecontroleerd is, is de kilometerstand logisch verklaard. Ook heeft de RDW-gegevens over de onderhoudshistorie van de auto. Het is dus handig om te kiezen voor een auto van een RDW-erkend bedrijf. Wanneer een auto niet van een RDW-erkend bedrijf afkomt, kan het zijn dat er met de auto gesjoemeld is. Het kan zijn dat de auto in het verleden schade heeft gehad, maar dat het onbekend blijft bij de verkoop. Naast de onderhoudshistorie kan een bedrijf de kilometerstand verlagen. Het kan dus zijn dat de auto meer gereden heeft, dan wat er verteld wordt.

De garantie

Het is handig om te controleren welke garantie jij hebt op de auto. Garantie bij de aankoop van de auto is namelijk niet vanzelfsprekend. Vooral wanneer er onderhandeld is over de prijs van de auto. Autodealers verkopen graag hun auto iets onder de vraagprijs, als de garantie bij de aankoop wegvalt.

Maak een proefrit

Het is handig om voorafgaand aan de aankoop, eerst een proefrit te maken. Door het maken van een proefrit kun je erachter komen of de auto echt voor jou is. Je kunt er dan achter komen of de auto rijdt, zoals je wenst dat de auto rijdt. Niet alleen kom je erachter of de auto in jouw wensen voorziet, maar je kunt ook erachter komen of de auto mankementen heeft.

Kosten na de aankoop

Wanneer je de auto gekocht hebt, komen er een aantal kosten bij kijken. Zo zul je elke maand een vast bedrag moeten betalen voor jouw autoverzekering. Ook zul je per maand of een keer in de drie maanden een bedrag moeten betalen in de vorm van wegenbelasting. Echter zijn dit niet de enige kosten die bij de auto komen kijken. Als de auto ouder is dan 8 jaar, zal er jaarlijks een APK keuring moeten plaatsvinden. Ook zal de auto af en toe een beurt moeten krijgen. Als dat nog niet alles is, is het handig om een lidmaatschap bij de ANWB af te sluiten. Zo heb je altijd hulp bij pech onderweg. Naast deze kosten, zul je af en toe parkeergeld moeten betalen. Kom je bijvoorbeeld wel eens in Sittard, dan is het is handig om vooraf te controleren waar je gratis kunt parkeren in Sittard. Zo kun je eind van de maand een leuk bedrag besparen.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg weet van waar je op moet letten bij de aankoop van een auto. Succes!