Oldtimers hebben iets heel speciaals. Misschien droom je er al jaren van om een oldtimer te kopen en komt die wens eindelijk uit. Je gaat eindelijk de oldtimer van je dromen kopen. Het kopen van een oldtimer is geen beslissing die je zo even maakt. Er zijn veel dingen waarover je na moet denken. In dit artikel helpen we je op weg.

Wat zijn je wensen? 

Denk goed na waarvoor je de oldtimer gaat gebruiken en welk type daar het beste bij past. Veel mensen gebruiken een oldtimer om in het weekend mee te toeren, maar misschien wil jij een oldtimer gebruiken als dagelijks vervoer. Dan kunnen de criteria waaraan de oldtimer moet voldoen anders zijn. Het kan ook zijn dat je een oldtimer koopt als investering. Verdiep je dan goed in de waarde van oldtimers en welke oldtimers snel in waarde stijgen. 

Stel een budget samen

Bepaal wat je een redelijk bedrag vindt om uit te geven aan de aanschaf en het onderhoud dat nodig is. Reken iets meer dan je daadwerkelijk hebt berekend want je kunt altijd voor verrassingen komen te staan. Praat met ervaringsdeskundigen en vraag naar hun bevindingen. Je kunt dit het makkelijkste doen via fora of clubdagen voor oldtimers. Vraag andere eigenaren welk onderhoud ze zelf doen en wat ze uitbesteden. Tel ook de kosten voor eventuele wegenbelasting en de verzekering mee. Zo weet je precies wat je gaat uitgeven en wat je maandelijkse kosten zullen zijn. 

Let op of de onderdelen verkrijgbaar zijn

Een punt dat niet geheel onbelangrijk is in je zoektocht naar een oldtimer zijn de onderdelen. Koop je een klassieker die zo zeldzaam is dan is de kans erg groot dat de onderdelen dat ook zijn. De prijs voor deze onderdelen zal dan erg hoog oplopen omdat er te weinig voorraad is. Bij klassiekers die massaal geproduceerd zijn, zijn er vaak voldoende onderdelen voorhanden, waardoor ook de prijzen lager zullen zijn. 

Een proefrit maken

Maak altijd een proefrit en controleer of alles goed werkt. Ook al ziet de oldtimer er geweldig uit. Je hebt te maken met een oude auto en op het eerste gezicht kun je niet altijd zien of de auto goed onderhouden is. Let op of de remmen goed werken, roest, de vering en het geluid van de motor. Vraag ook om een aankoopkeuring. Een autoverkoper is verplicht je te informeren over gebreken aan de oldtimer. Als koper ben je verplicht de auto goed te onderzoeken. 

Wat zijn de maandelijkse kosten van een oldtimer?

Zoek uit of voor de auto nog wegenbelasting geldt of dat deze zich in de overgangsregeling bevindt. Daarnaast is het verstandig om op onderzoek uit te gaan naar de beste autoverzekering voor je oldtimer. Op het moment dat de oldtimer op je naam is overgeschreven ben je verplicht om je auto WA te verzekeren. Een oldtimer verzekeren is erg eenvoudig, je kunt online gratis de premie laten berekenen en de verzekering afsluiten. Daarnaast ben je geld kwijt aan onderhoud en benzine. Hoeveel geld je kwijt bent aan onderhoud ligt aan of je dit zelf wilt gaan doen of het gaat laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. 

De onderhandelingen

Over de aankoop van een oldtimer kun je onderhandelen met de verkopen. Zoek eerst uit wat ongeveer de waarde is van een bepaald merk of type oldtimer is. Zo ga je goed voorbereid de onderhandelingen in. Je kunt je onderzoek beginnen door verschillende websites die oldtimers verkopen te bekijken. Ruil je ook een auto in, dan heb je een goede reden om af te dingen. Andere dingen waarover je kunt onderhandelen zijn of de auto wordt afgeleverd met een nieuwe APK of onderhoudsbeurt of de garantie.

Overschrijving

Nadat je je oldtimer hebt aangekocht moet je deze laten overschrijven op je naam. Op dat moment ben je de trotse nieuwe eigenaar van de auto. Verkoop je de auto of gaat deze naar de sloop dan heb je de tenaamstellingscode die bestaat uit negen cijfers nodig. Het eerste deel van deze code ontvang je bij het overschrijven. Het tweede deel ontvang je per post, samen met de kentekenkaart. Samen zijn deze cijfers dan de tenaamstellingscode. Raak je de code onverhoopt kwijt? Geen paniek. Via de website van de RDW kun een nieuwe code aanvragen. De nieuwe code ontvang je dan per e-mail.