Wegenbelasting op kenteken

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Wegenbelasting, je kunt er als bezitter van een voertuig in de meeste gevallen niet omheen. Wist je dat je wegenbelasting kunt controleren op kenteken? In dit artikel vertellen we je precies hoe. Daarnaast gaan we in op de vrijstelling voor wegenbelasting en zullen we dieper ingaan op de regeltjes omtrent hybride wagens, elektrische auto’s en campers. Lees snel verder!

Wat is wegenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting, beter bekend als wegenbelasting, is de belasting die iedereen in het bezit van een motorvoertuig betaalt. Of je nu in het bezit bent van een auto, bestelbus of motor, je zult wegenbelasting moeten betalen.

Een deel van de belasting die je betaalt gaat naar het Rijk, een tweede deel gaat naar de provincies en het laatste deel van het geld zijn de zogenoemde Provinciale Opcenten. Veel mensen vragen zich af waarom zij wegenbelasting moeten betalen. Het geld wordt gebruikt voor het onderhoud van bestaande wegen en het aanleggen van nieuwe rijwegen.

Hoeveel wegenbelasting een persoon betaalt, is afhankelijk van het motorrijtuig dat zij bezitten. Zo betaal je voor een dieselauto meer dan voor een benzinewagen. Ook betaal je meer voor een zwaardere auto.  

Wegenbelasting berekenen via kenteken

Wil je je wegenbelasting berekenen? Geen probleem! Wegenbelasting berekenen via kenteken is de makkelijkste manier om erachter te komen wat jij of een ander persoon voor zijn of haar voertuig moet betalen.

Via de RDW kentekencheck kun je gemakkelijk alle informatie over je voertuig aanvragen. De wegenbelasting checken via kenteken is simpel. Vul je gratis je kenteken in en klik op de knop ‘gegevens opvragen’. Binnen enkele seconden ontvang je veel informatie. Klik op het kopje ‘fiscaal’, om vervolgens te klikken op ‘opvragen motorrijtuigenbelasting’. 

Wanneer hoef je geen wegenbelasting te betalen?

Nu je weet wat wegenbelasting is, wie dit betaalt en hoe je de wegenbelasting kunt controleren op kenteken, vraag je je vast af wie er geen wegenbelasting hoeft te betalen. En vooral waarom niet?

Bijna iedereen in het bezit van een motorrijtuig betaalt wegenbelasting. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Wanneer iemand aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijgt hij of zij vrijstelling. Deze persoon hoeft dus minder of geen wegenbelasting te betalen.

Dus, welke voertuigen worden vrijgesteld van wegenbelasting?

  • Auto’s ouder dan 40 jaar;
  • Volledig elektrische auto’s (tot 2025);
  • Een vrachtauto of autobus die ten minste 40 jaar geleden voor het eerst is gebruikt en niet langer bedrijfsmatig wordt gebruikt;
  • Taxi’s;
  • Voertuigen van de politie, brandweer of (dieren)ambulance;
  • Lijkwagens;
  • Vuilniswagens.
Leaseauto.net in het nieuws

Wegenbelasting hybride of elektrische auto’s

Een factor die een grote rol speelt in de prijs die je betaalt voor de wegenbelasting, is hoe vervuilend je voertuig is voor het milieu. Hoe meer CO2 je auto uitstoot, hoe meer belasting je betaalt.

Ben je de eigenaar van een hybride of elektrische auto? Dan is de wegenbelasting een stuk lager. Rijd je in een volledig elektrische auto? Dan rijd je tot op heden helemaal belastingvrij. Dit is een maatregel van de Rijksoverheid om het gebruik van volledig elektrische voertuigen te stimuleren. Deze maatregel geldt helaas niet voor altijd.

Volledig elektrische auto’s

In 2025 zul je ook voor je elektrische auto wegenbelasting moeten betalen. Je betaalt in dit jaar echter nog steeds minder dan mensen die niet in elektrische auto’s rijden. In 2025 ontvang je 75% korting op de wegenbelasting. In 2026 zul je het volledige tarief betalen.

Hybride auto’s

Ondanks alle verwachtingen, dragen hybride auto’s minder bij aan het milieu dan verwacht. In 2017 besloot het kabinet om die reden de belastingvoordelen van hybride auto’s af te bouwen.

Ben je de eigenaar van een hybride wagen met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per gereden kilometer? Dan krijg je tot 2024 50% korting op je wegenbelasting. In 2025 halveert deze korting en in 2026 zul je het volledige tarief betalen. 

Wegenbelasting camper

Ben je de eigenaar van een camper of zit je eraan te denken om er één aan te schaffen? Dan hebben we een positieve verandering voor je! In sommige gevallen zul je namelijk minder wegenbelasting betalen. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je camper aan verschillende eisen voldoen. Deze eisen kun je vinden op de website van de belastingdienst.

Voor de meeste van ons is wegenbelasting onvermijdelijk. Wie wat betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals milieubelasting, het type brandstof en het soort voertuig. Wegenbelasting op kenteken zoeken is iets wat ons gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt via de website van de RDW. Denk je recht te hebben op vrijstelling? Ga hier dan direct achteraan!

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de wegenbelasting die voor het voertuig geldt waar je de eigenaar van bent. Niet enkel omdat je zo kunt doen aan je wettelijke verplichtingen, maar ook omdat je je zo bewust bent van de financiële voordelen waar je van zou kunnen benutten.