Voor wie een nieuwe auto wilt rijden, maar geen groot bedrag in één keer kan of wil neerleggen, is leasen ideaal. Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van leasen en steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een leaseauto. Er zitten interessante voordelen aan het rijden in een lease auto en je kunt uit meerdere leasevormen kiezen.

Private lease auto

Een auto is een flinke kostenpost, of je deze nu tweedehands of nieuw aanschaft. Je betaalt voor de aanschaf, afschrijving, wegenbelasting, onderhoud en de verzekering. Het overgrote deel van de Nederlandse autobezitters heeft geen idee wat hun auto maandelijks kost. Een groot voordeel van private lease is dat je een vast bedrag per maand betaalt. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en hoef je alleen nog maar te tanken of je auto op te laden. De leaseauto is eigendom van de leasemaatschappij. Na de looptijd van jouw contract lever je de leaseauto weer in en kun je eventueel een nieuw contract afsluiten. Zeker in tijden van crisis is de leaseauto populair.

Shortlease

Bij shortlease kun je het leasecontract maandelijks verlengen of stopzetten. Hierdoor ben je zeer flexibel en kun je sneller en vaker van auto wisselen. Shortlease is vooral interessant voor wie graag nieuwe auto’s rijdt en uitprobeert. Een kortlopend contract kost vaak wel meer.

Financial lease

Financial lease wordt vaak aangeboden aan zakelijke klanten, maar sommige autodealers bieden deze optie ook aan particulieren aan. Bij financial lease ga je een huurkoopcontract aan. Dit wil zeggen dat je aan het eind van de looptijd van het contract eigenaar wordt van de auto. Naast het maandbedrag moet je bij deze vorm van leasen ook zelf betalen voor onderhoud van de auto, de motorrijtuigenbelasting en de verzekering van de auto. Doorgaans betaal je een aanbetaling en een bedrag aan het eind van de looptijd. De maandelijkse lasten zijn een stuk hoger dan bij private lease, omdat je na afloop eigenaar van de auto wordt.

Occasion lease

Wil jij maandelijks voor een vast bedrag autorijden en hecht je hierbij weinig waarde aan de nieuwste modellen? Dan kan occasion lease een interessante optie voor je zijn. Je leaset een gebruikte of tweedehands auto, waardoor de kosten laag uitkomen. Als jij vooral goedkoop wilt rijden kan het ook een goede optie zijn om zelf een occasion te kopen en die zoveel mogelijk ‘op te rijden’. Doe altijd eerst een RDW kentekencheck voordat je besluit om een occasion aan te schaffen. Je krijgt direct de basisgegevens te zien, waaronder informatie over de APK en het bouwjaar. Ook kun je ook opvragen welk onderhoud er aan de auto is gepleegd.