Veel bedrijven en particulieren staan voor de keuze: kopen of leasen? Beide opties hebben voor- en nadelen, maar in deze blog gaan we onderzoeken wanneer leasen voordeliger kan zijn dan kopen. Hierbij wordt gekeken naar kosten, belastingvoordelen en flexibiliteit.

Kosten in kaart brengen

Het in kaart brengen van kosten is cruciaal bij het maken van een keuze tussen leasen en kopen. Hoewel het kopen van apparatuur of een auto misschien aantrekkelijker lijkt vanwege het bezit ervan, kunnen de totale kosten aanzienlijk hoger zijn.

Naast de aanschafkosten kunnen er nog andere kosten zoals onderhoudskosten en reparaties bijkomen. Bij het leasen van bijvoorbeeld een auto worden deze kosten vaak verwerkt in een vast maandbedrag, waardoor je beter inzicht hebt in de totale kosten.

Het is daarom belangrijk om de totale kosten van beide opties te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Belastingvoordelen

Bij leasen kunnen er ook fiscale voordelen zijn, zoals aftrekbaarheid van de leasekosten voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Daarnaast kunnen de investeringsaftrek en btw-verrekening leiden tot een verlaging van de kosten. Het is echter belangrijk om de voorwaarden en regels voor deze belastingvoordelen goed te bekijken. Niet alle bedrijven komen in aanmerking voor deze voordelen, en soms gelden er bepaalde restricties of regels waaraan voldaan moet worden.

Het is daarom belangrijk om bij het maken van een keuze tussen leasen en kopen ook de belastingvoordelen in overweging te nemen en te laten adviseren door een expert.

polestar 2 leasen

Flexibiliteit

Een ander voordeel van leasen ten opzichte van kopen is de flexibiliteit die het biedt. Bij leasen heb je vaak meer mogelijkheden om snel te switchen naar een nieuwere of grotere auto, of een andere machine of apparatuur, zonder vast te zitten aan een langdurige financiering.

Dit kan met name interessant zijn voor bedrijven die snel willen kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden en waarbij de behoeften in de loop van de tijd kunnen veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk het leasecontract aanpassen of upgraden als er veranderingen zijn in de omvang van je bedrijf of in de benodigde capaciteit.

Bovendien heb je bij leasen vaak minder risico’s en verantwoordelijkheden voor het onderhoud en eventuele reparaties van de geleasede auto, waardoor je je meer kunt richten op je core business.

Wat is voor jou voordeliger?

Of leasen voordeliger is dan kopen, hangt af van verschillende factoren. Bedrijven en particulieren moeten rekening houden met de totale kosten, belastingvoordelen en flexibiliteit. Bij sommige producten kan leasen voordeliger zijn, terwijl bij andere producten kopen de betere optie is. Polsetar 2 leasen kan in sommige gevallen bijvoorbeeld voordeliger zijn dan kopen, maar dit is afhankelijk van de individuele situatie. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden en voorwaarden, en eventueel advies in te winnen bij een specialist.

bekijk ook Alles wat je moet weten over auto veilingen en import