Zoek kenteken informatie

Bijtelling berekenen via kenteken

Doe de kenteken check

Bijtelling berekenen 

 

Een ieder die weleens een auto van de zaak heeft gereden zal in aanraking zijn gekomen met het begrip bijtelling. Dit zijn de kosten die betaald dienen te worden aan de Belastingdienst en kan de berekening soms wel voor hoofdbrekens zorgen. Je dient namelijk rekening te houden met het type voertuig, het soort brandstof en de cataloguswaarde van de auto. Er zijn gelukkig wel genoeg opties om de bijtelling te laten berekenen bij websites waar je gewoon alle gegevens in dient te voeren. De regels die van toepassing zijn voor het berekenen van de bijtelling worden steeds aangepast en dien je daarom ook elk jaar opnieuw een berekening uit te voeren.

Bereken de bijtelling altijd voordat je met de auto wegrijdt

Omdat de bijtelling afhangt van een heleboel factoren is de hoogte ervan ook vooraf moeilijk te bepalen. Pas na het invoeren van de correctie gegevens kan de exacte hoogte worden bepaald. Voordat je een auto van de zaak toegewezen krijgt is het wel een goed idee om de berekening uit te voeren de bijtelling even naast jouw inkomen te zetten ter vergelijking. Indien het bedrag te hoog uitvalt, kan je altijd nog vragen om een andere auto waar de bijtelling lager zal uitvallen. Je hebt er alle recht op omdat je niet “gratis” met de auto zult rondrijden.

Maar natuurlijk rijst er zeker de vraag waar je alle gegevens dan nou vandaan zal halen om de voordeligste bijtelling te kunnen berekenen. Lang niet altijd is het mogelijk om de gegevens betreffende de CO2 uitstoot en de cataloguswaarde te kunnen achterhalen. Vooral de CO2 uitstoot is belangrijk om dat die bepaalt in welke categorie bijtelling de auto zal vallen. De verdeling van deze categorie loopt van 0 tot 25% en zal de invloed op het totaal bedrag aan te betalen bijtelling groot zijn.

Het kenteken alleen is al voldoende

We staan er vaak niet bij stil om de hoeveelheid informatie die er schuil gaat achter een kenteken. Bij het het berekenen van de bijtelling is het kenteken alleen al voldoende om achter alle benodigde informatie te komen. Dit bespaart een hoop werk omdat met een heleboel factoren rekening moet worden gehouden. De berekening hoef je gelukkig niet zelf uit te voeren, maar zijn er genoeg mogelijkheden te vinden op het internet via de verschillende sites die hun diensten aanbieden. Bij het berekenen van de bijtelling via het kenteken ben je met een druk op de knop al klaar en is het werk vrij snel gedaan.

Niet altijd is er echter een kenteken beschikbaar

Maar wat doe je dan wanneer het gaat om een nieuwe auto die nog niet over een kenteken beschikt maar je toch de hoogte van de bijtelling wilt weten? In zulke gevallen wordt het iets lastiger om de berekening uit te voeren. Alle individuele parameters zullen dan zelf moeten worden verzameld en moeten worden ingevoerd in een berekeningsmodel. Voor nieuwe auto’s zijn deze gegevens wel bekend bij de autohandelaar en kunnen die dus wel opgevraagd worden. Vaker zijn er op dezelfde sites waar je met het kenteken terecht kunt voor het berekenen van de bijtelling ook het rekenmodel vinden om een handmatige berekening uit te voeren.

Het berekenen van de bijtelling via het kenteken is alleen mogelijk wanneer betreffende auto dus al over een kenteken beschikt. Door het invoeren van het nummer bij de verschillende sites die hun diensten op dit gebied aanbieden, wordt de bijtelling automatisch berekent. Door de bijtelling van verschillende auto’s met elkaar te vergelijken kan je uiteindelijk kiezen voor de auto die het best financieel voor jou zal uitkomen.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Bijtelling berekenen via kenteken
4.3 (86.98%) 43 votes