Meldcode auto

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Meldcode auto

Als eigenaar van een auto is het enorm belangrijk om je auto te laten verzekeren. Zonder verzekering mag je namelijk de weg niet op, dit is strafbaar. Heb je een verzekeraar gevonden die aan al je wensen voldoet? Dan is het belangrijk om hun de meldcode van je auto te geven. Maar wat is dit precies en hoe vraag je deze op?

Wat is een meldcode?

De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de auto. De meldcode van de auto opzoeken? Dit nummer kun je veelal vinden onder de motorkap. Deze code is gekoppeld aan een bepaald voertuig, in dit geval die van jou, en wordt ook wel het ‘voertuigidentificatienummer’ genoemd. De meldcode vormt samen met het kenteken van je auto een unieke combinatie. 

Waarom is een meldcode nodig?

In Nederland ben je verplicht om als autobezitter in het bezit te zijn van een WA-verzekering. Samen met de meldcode moet deze verzekering worden doorgegeven aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder meldcode kun je je niet laten verzekeren.

De RDW houdt zich bezig met de toelating van voertuigen op de Nederlandse en Europese wegen. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheidszaken en de administratie van het Nederlandse verkeer. De RDW kan een meldcode opzoeken om zo te controleren of je in het bezit van een autoverzekering bent. Is je meldcode niet aangemeld, maar ben je wel regelmatig achter het stuur te vinden? Dan kun je een boete verwachten.

Leaseauto.net in het nieuws

Meldcode auto opvragen

Een meldcode is dus van essentieel belang: je kunt er een autoverzekering mee afsluiten! Sta je op het punt je meldcode door te geven, dan kun je deze terugvinden op het kentekenbewijs van je voertuig, onder de motorkap en op het tenaamstellingsverslag dat je ontvangt als je de auto overschrijft.

Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je gratis de meldcode van de auto opvragen bij de RDW. Dit verloopt via je DigiD. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat dit enkel mogelijk is wanneer de auto op jouw naam staat. 

Autoverzekeringen

Als eigenaar van een auto of motorrijtuig ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Zoals je nu weet is een meldcode hierbij essentieel. Voordat je een autoverzekering afsluit, is het echter heel erg belangrijk om deze verzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Wij raden aan om offertes aan te vragen. Hier heb je geen meldcode voor nodig! Pas als je een beslissing hebt gemaakt en daadwerkelijk een verzekering afsluit is het nodig om je meldcode door te geven.

Als eigenaar van een auto is het belangrijk om je bewust te zijn van alle regeltjes. Eén daarvan is de verplichting van de autoverzekering. Nu je weet wat een meldcode is, hoe je deze opvraagt en wat deze met een verzekering te maken heeft, zal het afsluiten van een verzekering soepeltjes verlopen.