Zoek kenteken informatie

Auto importeren uit Duitsland?

Doe de check

Het is altijd populair geweest om bij het zoeken naar een importauto: een auto kopen in Duitsland. Dit komt door de aantrekkelijke prijzen, vooral bij jonge occasions, en het aantal aanwezige accessoires. Het kan verder ook zijn dat je gewoon na lang zoeken eindelijk de auto van jouw dromen hebt aangetroffen in Duitsland. Ongeacht de reden, zal de auto dus geïmporteerd moeten worden in Nederland en kan iedereen, vooral zij die het nog nooit hebben gedaan, daar wat extra informatie voor gebruiken.

Wordt het een zakelijke of particuliere aankoop

Niet alleen particulieren, maar ook veel bedrijven kijken naar Duitsland om er hun auto uit te importeren. Een prijsvoordeeltje kan een ieder namelijk goed gebruiken en zijn er wel verschillen bij de import. Over de import betaalt zo een bedrijf dan geen BTW, maar zal er bij de aanschaf gelet moeten worden om te kiezen voor een BTW auto en geen marge-auto. Op de tweede is het namelijk niet meer mogelijk om de BTW terug te vorderen. Voor een particulier maakt het nu niet veel uit omdat die gewoon BTW zal moeten betalen bij de import. Hier wordt er wel gekeken naar de staat van de auto: nieuw of tweedehands. Voor een nieuwe auto zal je bij aankoop in Duitsland een factuur moeten opvragen waar de prijs exclusief de BTW bij vermeld is. Voor zulke auto’s dient er bij de import gewoon BTW betaald te worden terwijl voor auto’s ouder dan 6 maanden of die meer dan 6000km hebben gereden dat niet nodig is. Het BTW bedrag is in zulke gevallen al verwerkt in de aanschafprijs.

Er is ook een verschil met het te betalen bedrag aan BPM. Ondernemers zijn er gevrijwaard van terwijl particulieren bij de import uit Duitsland er niet onderuit kunnen. Door het tarief handig te berekenen kan het te betalen bedrag laag uitvallen.

Naast het financieel aspect komt ook het logistieke erbij kijken

Nadat je een auto in Duitsland gevonden hebt, zal je er nog altijd naartoe moeten gaan om te koop af te ronden en de auto vervolgens naar Nederland te rijden. Daarvoor heb je wel een tijdelijke verzekering nodig. Eenmaal in Nederland gearriveerd zal je er snel werk van moeten maken om langs te lopen bij de RDW voor registratie van de auto en dien je hierna een paar dagen te wachten tot het kentekenbewijs in orde is. Met dit bewijs op zak kan de BPM worden betaald bij de douane. Ook de kentekenplaten kunnen nu vervaardigd worden en zal je ook nog voor de verzekering moeten zorgen.Na al deze stappen mag je dus eindelijk ongestoord deelnemen aan het verkeer.

Je bent met het zelf importen van een auto dus nogal wat tijd kwijt en komt het daarom beter uit wanneer je het werk uitbesteedt. Zo zijn er tal van bedrijven te vinden die zich hebben gespecialiseerd hebben in het importeren van auto’s en zorgen ze voor elke stap, van het afhalen tot aan de registratie bij de RDW.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Auto importeren Duitsland
2.4 (48.84%) 86 votes