Autowaarde Berekenen

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Wat is mijn auto waard?

Autowaarde berekenen

Het is zowaar het meest controversiële punt wanneer het aankomt op de verkoop van een auto en zorgt daarom soms ook voor eindeloze discussies: de autowaarde. Die is niet alleen van groot belang bij de aan- of verkoop van een auto, maar ook wanneer het gaat om het betalen van de wegenbelasting en de verzekering. Voor het autowaarde bepalen, is het daarom goed om systematisch te werk te gaan en op zo een manier ook aantoonbaar de autowaarde berekenen kan. Met een geschatte waarde sta je namelijk wel wat zwak in jouw schoenen wanneer de tegenpartij met goed onderbouwde berekeningen op gaat komen dagen waartegen er wel weinig op te zeggen zal zijn Je zult dus ook wat tegenwicht moeten bieden en kan dat het best in de vorm van een berekende autowaarde gebeuren.

Waar heb je de autowaarde voor nodig?

Wanneer het aankomt op de autowaarde, zijn er verschillende soorten berekeningsmethoden gangbaar. Zo is er de verkoopwaarde waarbij er ook gekeken zal worden naar de marktprijs van zo een auto. Het is bij het bepalen va verkoopwaarde belangrijk dat het bouwjaar en de kilometerstand ook meegenomen zullen worden. Een relatief jonge auto met een hoge kilometerstand zal namelijk minder waard zijn en speelt daarbij de mate van onderhoud een grote rol. De afschrijving van de auto is de grootste factor welke van invloed zal zijn op de autowaarde. Er zijn vaste percentages bepaalt ervoor en zijn de eerste 5 jaren na aankoop van een nieuwe auto relatief gezien de zwaarste wanneer het aankomt op de afschrijving. Er wordt bij de berekening van het afschrijvingspercentage ervan uitgegaan dat de auto zich uiteraard nog in een goede conditie verkeerd.

Ook sterk bepalend voor het afschrijvingspercentage is het merk en model van de auto. De grootste invloed op deze twee factoren komt door de marktvraag ernaar. Een auto waar er een grote vraag naar is zal zeker meer waard zijn. Voor sommige modellen kan de afschrijving voor een paar jaartjes al meer dan de helft van de aankoopprijs bedragen. Schrik er dus even niet van, maar weet ook gelijk dat de eerste jaren, voor welk model dan ook, het zwaarst aankomen.

Voor het zelf moeten kunnen berekenen van de autowaarde zal je nogal wat werk moeten verrichten in de vorm van het bekijken van alle prijzen die er voor een soortgelijke auto worden gevraagd en ook wat er voor de auto wordt geboden bij een autohandelaar. Lang niet iedereen heeft er daar de tijd voor en is er de kans ook nog dat je met jouw schatting toch niet de juiste waarde hebt. Gelukkig is er een alternatief in de vorm van autowaarde berekenen RDW. De Rijksdienst voor Wegverkeer houdt niet alleen alle informatie bij van alle geregistreerde motorrijtuigen bij, maar biedt ook diverse diensten aan. Zo kan ook de waarde worden geschat met gebruikmaking van alle relevante informatie van de auto dit noemen ze een auto waarde check.

Leaseauto.net in het nieuws
Denk maar aan de onderhoudshistorie, het aantal eigenaren en niet te vergeten de kilometerstand. De RDW heeft nou precies dit alles bij de hand en kan de autowaarde schatten vrij nauwkeurig plaatsvinden. Het handige van het RDW autowaarde berekenen is dat je alleen het kenteken hoeft in te vullen. Alle informatie op de database is immers opgeslagen per kentekennummer. Wanneer je van plan bent om een auto particulier, maar ook bij een autohandelaar aan te schaffen, kan je heel slim het nummer even onthouden en voor jezelf aan de hand van de autowaarde bepalen RDW nagaan of de vraagprijs wel aannemelijk is. Ook zonder een kentekennummer is het mogelijk de waarde te achterhalen door alle relevante gegevens van de auto in te vullen. Je gaat daarbij wel de kilometerstand moeten aangeven, maar is dat informatie die je wel snel kunt krijgen van de eigenaar/handelaar.

De autowaarde RDW is niet bindend

Verkijk je dus niet uitsluitend op de geschatte waarde auto die er uit de berekening zal komen rollen, maar gebruik het meer als een richtlijn. Er wordt dan wel gekeken naar tal van bepalende factoren voor de autowaarde zoals de dagwaarde en de inruilwaarde, maar blijft het “iets” wat op afstand bepaald is zonder dat de betreffende auto daadwerkelijk bezichtigd is. En het is nou juist daar dat er verschillen beginnen op te treden tussen de berekende autowaarde en het bedrag dat er in werkelijkheid voor gevraagd wordt. Ook bij de verkoop van jouw auto gebruik je de autowaarde als uitgangspunt en bepaal je zelf wat erbij, maar ook eraf moet! Zo zal de waarde van versleten banden welke aan vervanging toe zijn moeten worden afgetrokken en tel je de waarde van een gave stereo wel even op. Zo kom je op een realistische autowaarde en kan je dat nog even vergelijken met de marktwaarde van de auto. Bij het inruilen van de auto hoef je trouwens niet te verwachten dat de autowaarde aangeboden zal worden.

De autohandelaar zal de auto niet zelf rijden, maar die gewoon weer doorverkopen. Er moet dus wel een marge in zitten tussen de inruilwaarde en de uiteindelijke verkoopprijs bij zo een autohandelaar. Je staat wel veel steviger in jouw schoenen tijdens het onderhandelen over de hoogte van de inruilwaarde wanneer jij met een goed (en eerlijk) berekende autowaarde voor de dag kunt komen.

De autowaarde kan op zich weer worden onderverdeeld in verschillende soorten: catalogusdag-, en inruilwaarde. De rode draad bij al deze waardes blijft echter gewoon wat de auto zelf waard is en zal er afhankelijk van wat er nou precies verlang wordt rekening gehouden moeten worden met andere factoren. Bereken de autowaarde met de gegevens van de RDW en gebruik die vervolgens als richtlijn bij zowel de koop- als verkoop van de auto.