BPM berekenen

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Schadeverleden auto

Hoeveel bpm moet ik betalen! Koop je een nieuwe auto afkomstig uit het buitenland dan moet je BPM afdragen aan de belastingdienst. De Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen is een aardig bedrag. Voordat je over gaat tot het importeren van een auto uit  is het dan ook belangrijk om het BPM percentage te berekenen. In dit artikel geven we antwoord op de vragen: Hoeveel BPM moet ik betalen? Wat is het BPM tarief? En hoe kan ik de rest BPM berekenen. 

Wat is BPM op een auto?

Voordat we ingaan op hoeveel BPM er op een auto zit is het handig om te weten wat BPM eigenlijk is. BPM is de afkorting voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een belasting die door de belastingdienst wordt geheven op alle nieuwe auto’s die verkocht worden. Koop je een auto in Nederland dan zit het BPM tarief al bij de totaalprijs inbegrepen. Importeer je zelf een auto dan moet je wel BPM betalen. 

De Belastingdienst zal de BPM berekenen op basis van de impact die het voertuig zal hebben op het milieu. Andere landen kennen die belasting niet waardoor je bij het importeren alsnog BPM moet berekenen. 

Factoren voor de BPM berekening

Hoeveel BPM er op een auto zit is afhankelijk van een aantal factoren. De RDW en de Belastingdienst bepalen elk jaar opnieuw de voorwaarden en het BPM percentage. Het BPM tarief wordt onder andere vastgesteld op basis van de waarde op het moment van importeren. Het gaat hierbij om de netto cataloguswaarde. Andere factoren die een rol spelen op de BPM-berekening zijn deze:

  • Het jaar waarin de auto gemaakt is
  • Het type en model auto
  • Eventuele extra opties 
  • Het aantal gereden kilometers
  • De hoeveelheid CO₂ die de auto uitstoot
  • De huidige staat van de auto. 

Wanneer moet ik BPM over het kenteken betalen?

Koop je een auto in Nederland dan hoef je in de meeste gevallen geen BPM berekening te maken. Het bedrag is namelijk al verwerkt in de prijs. Toch zijn er een aantal gevallen wanneer je wel BPM over je auto moet betalen. 

  • Als je een voertuig koopt in het buitenland en in wil schrijven in Nederland. Dit geldt zowel voor personenauto’s als motoren. Bovendien moet je ook BPM berekenen over bestelauto’s.
  • Als je een bestelauto ombouwt tot personenwagen. 
  • Als je voertuig een buitenlands kenteken heeft, maar je wil ermee in Nederland rijden. 
  • Als je een buitenlands voertuig huurt voor een periode langer dan 4 jaar en ermee in Nederland wil rijden. Het BPM tarief wordt berekend over de totale huurperiode.
Leaseauto.net in het nieuws

Hoeveel BPM moet ik betalen?

Hoeveel BPM je op een auto moet betalen kun je onder andere uitrekenen met een BPM calculator. Het is namelijk niet mogelijk om een vast BPM tarief te geven. De BPM op een kenteken is afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Maar we kunnen wel uitleggen hoe je de rest BPM kunt berekenen:

  1. Onderzoek wat de CO₂-uitstoot is van de auto. Je kunt deze gegevens vinden in de keuringspapieren van je auto. De RDW heeft de CO₂-uitstoot van alle auto’s vastgelegd. Sommige motorrijtuigen hoeven geen belasting over de CO₂-uitstoot te betalen. Dat is het geval als ze minder dan 0 gram per kilometer uitstoten.
  2. Onderzoek wat de nettocatalogusprijs is. Je kunt deze gegevens online opzoeken. Houdt hierbij ook rekening met extra toegevoegde opties, speciale uitvoeringen en accessoires. 
  3. BPM berekenen met de BPM calculator van de Belastingdienst. Met behulp van de BPM calculator van de Belastingdienst kun je de bruto BPM op de auto berekenen. Gebruik hiervoor de informatie uit stap 1 en 2. 
  4. Dieseltoeslag berekenen. Auto’s die op diesel rijden moeten hiervoor een toeslag betalen. Neem dit op in de BPM berekening. 
  5. Gebruikte auto’s krijgen mogelijk afschrijvingskorting. Vind de hoogte van de korting op de website van de belastingdienst en neem mee in de BPM berekening.
  6. De BPM voor sommige auto’s mag met een ouder, gunstiger tarief worden berekend. Ook deze informatie is te vinden bij de belastingdienst. 

BPM berekenen, stel het niet uit

We snappen heel goed dat het BPM percentage en BPM tarief berekenen niet het allerleukste is. Zeker niet als het bedrag hoog uitvalt. Toch is het belangrijk om op tijd te ontdekken Hoeveel BPM je moet betalen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.