Kenteken overschrijven

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

Voer een kenteken in

europaNL

Wij controleren:

KM standen
Schadebedragen
Eigenarenhistorie
RDW keuringen

En meer!

MEEST VOLLEDIGE CHECK

4.8 van de 5 gebaseerd op 727 beoordelingen

Het belangrijk dat bij de aankoop van een auto het kentekenbewijs op naam wordt overgeschreven. Dit werkt in het voordeel van zowel de koper als de verkoper. De verkoper wordt op zo een manier gevrijwaard van alle verplichtingen die er op de wagen rusten en is de auto dan ook direct op naam van de rechtmatige eigenaar die er daarmee ook zonder zorgen deel kan nemen aan het verkeer. Een kenteken overschrijven kan gelukkig wel snel gebeuren en kan de nieuwe eigenaar snel beschikken over zijn nieuwe kentekenbewijs.

Bij een particuliere aankoop stap je naar een RDW balie of loket

Er is op diverse plekken in Nederland de mogelijkheid om alle stukken voor de overmaking in te dienen. Zo ben je ook snel geholpen en krijg je ook direct een bewijs. Bij het postkantoor bijvoorbeeld is er meestal een loket te vinden waar je terecht kunt, maar ook RDW gekeurde bedrijven kunnen de overmaking zelf verrichten. Vaker doen ze dat echter alleen voor auto’s die via hun bedrijf worden verhandeld. 

Ongeacht de locatie zul je als verkoper de overschrijving niet niet zelf kunnen verrichten. Dat dient uitsluitend door de nieuwe eigenaar te gebeuren. Hiertoe heeft hij het oude kentekenbewijs nodig en de vrijwaringscode. Met deze stukken krijgt hij het vrijwaringsbewijs. Het is heel belangrijk dat de oude eigenaar deze in handen krijgt omdat het bewijs aangeeft dat alle verantwoordelijkheden nu rusten op de schouders van de nieuwe eigenaar.

Om het systeem betrouwbaar te maken krijgt de nieuwe eigenaar alleen de eerste 4 cijfers van de totaal 9-cijferige tenaamstellingscode. De overige cijfers en de kentekencard worden dan via de post naar het aangegeven adres van de nieuwe eigenaar opgestuurd. Omdat het verzenden een paar dagen in beslag kan nemen is het wel mogelijk alvast aan het verkeer deel te nemen met het voorlopig kentekenbewijs en de 4 eerste cijfers van de tenaamstellingscode.

Let er wel op dat dit alleen mogelijk zal zijn voor Nederlandse wegen en je voor een trip over de grens wel zal moeten wachten voor het volledig kentekenbewijs en de rest van de code.

Leaseauto.net in het nieuws