Wat is een marge auto?

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Schadeverleden auto

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto dan kom je de term marge of BTW auto wel eens tegen. Toch is de marge auto betekenis niet bij iedereen bekend. We geven je hier antwoord op de vraag wat is een marge auto? En of je beter een marge of btw auto kunt kopen. Leer alles over de marge wagen en BTW wagen en ontdek welke optie voor jou als autokoper het beste is. 

Wat betekent marge auto

Als autokoper denk je waarschijnlijk niet zoveel na over de belasting die betaald moet worden bij de aankoop van een auto. Dat komt enerzijds omdat de belasting niet apart vermeld is bij de prijs, maar ook omdat je als koper meestal geen belasting betaald. En als je belasting moet betalen is het maar een deel.

Om te begrijpen wat een marge auto is doen we er goed aan om iets dieper op het Nederlandse belastingstelsel in te gaan. In principe moet er 21% BTW betaald worden als een nieuwe auto wordt aangeschaft. Maar als een auto al een keer eerder is verkocht heeft de eerste koper de BTW al betaald. Een particuliere auto-eigenaar mag volgens de wet een auto niet met BTW verkopen. Dat betekent overigens niet dat er over een marge auto geen belasting betaald hoeft te worden.

Als een autohandelaar een tweedehandsauto verkoopt zal hij daar winst op willen maken. Over dit bedrag, de marge, moet belasting betaald worden. Word een auto als margevoertuig aangemerkt dan hoef je geen belasting te betalen over de aankoop. De autohandelaar zal de BTW over de marge op zich nemen en de BTW over de auto is al betaald. Kortom, jij als autokoper betaalt geen BTW over een marge auto. 

Voordelen van een marge auto:

 • Prijs is direct duidelijk
 • Minder administratieve rompslomp
 • Makkelijk onderhandelen over de prijs
 • Beste optie voor particuliere kopers

Nadelen van een marge auto: 

 • Hogere eindprijs voor klanten 
 • Beperkte BTW-aftrek voor zakelijke klanten
Leaseauto.net in het nieuws

Wat is een BTW auto?

Om de marge auto betekenis beter te begrijpen moeten we ook naar de BTW auto kijken. Wat is een BTW auto? Wat is het verschil met een margeauto? En kan ik het beste voor een marge of BTW auto kiezen? Een BTW auto is een auto waarover je 21% BTW moet betalen. Dit is het geval als over de auto nog niet eerder BTW is betaald.

Het kopen van een BTW auto wordt vooral door ondernemers en Zzp’ers gedaan. De BTW die je over de auto betaald kun je namelijk later aftrekken van de belasting. Tenminste, als je een BTW-plichtige ondernemer bent. Ondernemers in bepaalde beroepsgroepen hoeven geen BTW te betalen en kunnen de BTW van een BTW auto dus niet aftrekken. 

Voor ondernemers en Zzp’ers kan het voordeliger uitvallen om een BTW auto te kopen. De kostprijs die overblijft nadat de BTW er is afgehaald ligt vaak lager dan bij een marge auto. Houdt er wel rekening mee dat je de financiële middelen moet hebben om 21% over het aankoopbedrag te betalen. Je kunt het bedrag uiteindelijk wel aftrekken van de belasting, maar je moet het wel kunnen voorschieten. 

Voordelen BTW auto:

 • BTW-aftrek voor zakelijke kopers
 • Na BTW-aftrek is de kostprijs meestal lager

Nadelen BTW auto:

 • Hogere initiële kosten ondanks dat je later 21% kunt aftrekken
 • Meer administratieve rompslomp
 • Lastiger onderhandelen over prijs in verband BTW-berekening. 

Kies ik een marge of BTW auto?

Als particulier zul je bij de aanschaf van een auto waarschijnlijk niet eens weten of het een BTW of marge auto is. Om erachter te komen kun je een BTW of marge auto check doen. Vraag het aan de autohandelaar en ze zullen je het antwoord geven. Maar welke auto kun je nu het beste kiezen? Een marge auto of een BTW auto? 

Als particulier kun je zowel een marge auto als een BTW auto kopen. De BTW is hoe dan ook bij de prijs inbegrepen. Als ondernemer of Zzp’er is het in veel gevallen slim om een BTW auto te kopen. Een BTW auto zal goedkoper uitvallen nadat je de BTW hebt teruggekregen van de belasting. 

Wat betekent een marge auto voor jou

Zoals je hebt kunnen lezen is een marge wagen een slimme keuze voor particulieren. Koop je een tweedehands auto dan is het bijna altijd een margevoertuig. Als koper hoef je je geen zorgen meer te maken om de BTW. Als zakelijke klant ligt het iets anders. Ben je BTW-plichtig dan loont het juist om een BTW auto aan te schaffen.