Wat is de auto waard?

Krijg direct toegang tot de

Autowaarde

Wat is mijn auto nog waard?

Er zijn verschillende momenten waarop je je kunt afvragen ‘wat is mijn auto nog waard?’. Vaak is dit als je je voertuig wilt inruilen of verkopen. Het kan ook zijn dat je voor hoge reparatiekosten komt te staan en dat je wilt weten of de auto deze reparaties nog waard is of dat je beter een andere kunt kopen. De waarde van de auto is ook van belang voor de verzekering. Als je schade hebt of de auto raakt total loss, dan bepaalt de dagwaarde wat je vergoed krijgt. Als de kosten voor de reparatie hoger zijn dan de dagwaarde, dan wordt een voertuig ook total loss verklaard. Daarom is het altijd goed om te weten hoeveel is mijn auto waard.

De meest eenvoudige manier om snel antwoord te krijgen op de vraag wat krijg ik voor mijn auto is door een kenteken check te doen en de actuele waarde op te vragen. Het is voor verschillende doeleinden namelijk erg handig om op de hoogte te zijn van de waarde.

Dagwaarde bepalen

Als je de dagwaarde van je wagen wilt bepalen, dan kun je deze gemakkelijk achterhalen. Zo kun je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer of RWD een kenteken check doen. Je hoeft alleen maar het kenteken van de auto in te voeren en binnen een paar minuten ben je volledig op de hoogte. Je kunt de kenteken check ook via deze website doen. Ook als je een voertuig wilt gaan kopen, dan is het verstandig om een kenteken check te doen. Je komt er dan achter of de vraagprijs overeenkomt met de dagwaarde. Tevens kun je via de check allerlei andere nuttige informatie verkrijgen.

Het nut van een kenteken check

Via de check kun je meer te zien krijgen dan alleen de dagwaarde van een bepaalde auto. Je kunt bijvoorbeeld ook de laatst genoteerde en de actuele kilometerstand controleren. Met de kilometerteller wordt helaas veel gesjoemeld. Zelf bij garages en autodealers komt dit voor. De teller wordt teruggedraaid, omdat voor een voertuig met minder gereden kilometers een hogere prijs gevraagd kan worden. Het is daarom verstandig om de kilometerstand op te vragen om zo na te kunnen gaan of de teller het eerlijke verhaal vertelt. Via de check kun je ook bekijken of de auto APK gekeurd is en wat de vervaldatum van de keuring is. Een andere belangrijke check die je kunt doen is of het voertuig niet als gestolen staat opgegeven. Een gestolen voertuig wil je uiteraard niet kopen.

Schaderapport

Een ander nuttig rapport om op te vragen is het schaderapport. Hierin staat opgenomen of een voertuig bijvoorbeeld betrokken is geweest bij een aanrijding en of er grote reparaties aan zijn uitgevoerd. Deze factoren wegen namelijk mee in de waarde van de auto. Als je met jouw bolide een keer schade hebt gereden, dan is dit dus ook van invloed op de huidige dagwaarde. In sommige gevallen kan schade ervoor zorgen dat een voertuig kwetsbaarder is geworden en minder lang meer mee zal gaan.

ANWB

Als je wilt weten ‘wat is mijn auto nog waard?’ dan kun je ook gebruik maken van een handig hulpmiddel van de ANWB, de ANWB Koerslijst. Via de website kun je snel de dagwaarde opvragen. Dit gebeurt eveneens met het invoeren van je kenteken. Via de Koerslijst kun je ook informatie inwinnen over de prijzen van verschillende typen auto’s zonder dat je een kenteken nodig hebt. Dit is handig als je overweegt om een bepaald soort wagen te kopen en je wilt snel een idee hebben van wat je daarvoor zou moeten betalen. Je kunt het gewenste merk en type invoeren, evenals bijvoorbeeld het bouwjaar en eventuele extra’s die je graag op de auto zou willen hebben. Na het invoeren van de gegevens krijg je een overzichtelijke prijslijst.

Waardoor wordt waardedaling bepaald?

In feite daalt een voertuig al direct na de aankoop in waarde. Deze gaat dan van nieuw naar tweedehands. Telkens als je je auto gebruikt zal de waarde iets dalen. Dit heet afschrijving. De mate van afschrijving wordt bepaald door de leeftijd van de wagen, het aantal gereden kilometers en de gebruikerssporen. Een oude auto heeft een lage dagwaarde, omdat deze naar verwachting niet lang meer zal meegaan. Door zuinig met je auto om te springen kun je ervoor zorgen dat de mate van afschrijving wordt verminderd. Zo is het belangrijk om de auto goed te onderhouden en regelmatig te laten keuren.

Invloed staat van de auto op dagwaarde

Als je via een van de genoemde kanalen de dagwaarde van je auto opvraagt, dan krijg je een goede inschatting van wat je nog voor je wagen kunt vragen. Zo weet je ongeveer wat je kan terugkrijgen voor je auto. Handig als je bijvoorbeeld de auto wilt inruilen, door antwoord te krijgen op ‘Wat krijg ik voor mijn auto bij inruil’ heb je een betere onderhandelingspositie bij een garage onder andere. Echter, er is een factor die niet wordt meegenomen in de berekening van de dagwaarde en dat is namelijk de staat van de wagen. Je kunt je voorstellen dat het nogal een verschil maakt hoe intensief een voertuig is gebruikt. Door veel kilometers te rijden en een agressieve rijstijl te hanteren kan een auto na een aantal jaar flink ‘opgereden’ zijn. Een auto die niet zo vaak wordt gebruikt en goed wordt onderhouden zal na diezelfde periode in veel betere staat zijn. Daarom zal de uiteindelijke dagwaarde van de laatstgenoemde auto hoger uitvallen.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Wat is mijn auto nog waard?
4.1 (82.61%) 46 votes